Topinambur, jinak známý jako jeruzalémský artyčok nebo jako židovské brambory, patří do stejné čeledi hvězdnicovité jako slunečnice roční, ale na rozdíl od ní má malé květy a pěstuje se ne pro semena, ale pro své lahodné a zdravé hlízy. Ty jsou šťavnaté, mají zajímavou chuť a jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. V kuchyni je lze celkem všestranně využít.

Chuť topinambur je jemná a svým způsobem zvláštní, protože na rozdíl od brambor, jež obsahují polysacharid škrob, v topinamburech je hlavní zásobní látkou inulin, směs polysacharidů. Tělo jej z velké části dokáže spotřebovat, aniž by k tomu potřebovalo inzulin, proto jsou topinambury vhodné pro diabetiky a také při redukční dietě.

Jak je pěstovat?

Topinambury mají poměrně bujný růst, proto je můžete pěstovat na záhonech nebo jako živý plot, ale stejně úspěšně je můžete pěstovat i v prostorných nádobách. Stejně jako jejich známější sestra – slunečnice roční – mohou vyrůst až do výšky tří metrů, proto je vhodné, aby měly dobrou oporu. Co se týče samotného pěstování, jsou tyto rostliny poměrně nenáročné a odolné. Snášejí dobře chudší půdu, sucho i zimu. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10-15 cm, ve vzdálenosti 20-30 cm od sebe. Z jedné rostliny můžeme sklidit až 1,5 kg hlíz.

Rozmnožování je snadné

Stačí i jen malý úlomek z hlízy, abyste si vypěstovali novou rostlinu. Topinambury jsou velmi houževnaté, a i pokud se stane, že jejich hlízy necháte v zemi přes zimu, poměrně dobře přezimují a na jaře z nich vyraší nové rostliny. Porosty rostlin se mohou rozrůstat až příliš, proto se nebojte jejich rozpínání usměrnit rýčem nebo zábranou, kterou zapustíte do země.

Jak je využít v kuchyni?

Topinambury můžete využít jako brambory: vařit je, péct, dusit. Můžete je ale také obalit jako řízky a osmažit. Na rozdíl od brambor výtečně chutnají i jako syrové, například v salátech.

Vyzkoušejte lahodnou přílohu:

Potřebujete: 1 kg topinambur, sůl, pepř, sušené oregano, majoránku a tymián, asi čtyři lžíce olivového oleje. Topinambury očistěte, ale nemusíte je loupat. Nakrájejte je na středně velké kostičky, přesypte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete, posypte kořením a vše promíchejte s olivovým olejem. Pečte v troubě na 200 ºC přibližně 15-20 minut. Podávejte jako přílohu k masu, nebo nechte vychladnout a přidejte do salátu.

A pokud chcete další recepty na topinambury, najdete je zde.