Mohlo se stát, že k vám letos na jaře nezavítal opylovač. Květy také mohl poškodit noční mrazík - stačí, aby se teplota dostala na -2 °C, a je zaděláno na problém. Velmi náchylné jsou i malé plody těsně po odkvětu.

Nejčastějším důvodem neúrody nicméně bývá pilatka švestková, asi 5 mm dlouhá vosička s téměř černým tělem a průhlednými křídly, která klade vajíčka pod pokožku kališních plátků květů švestky. Vylíhlé larvy se pak pustí do nezralých plodů a postupně vyžerou celou dužninu i měkké jádro. Na napadených plodech nejprve pozorujeme malý černý vykousaný otvor, později plod zcela opadne. Každá larva během svého života zkonzumuje 3 až 4 nezralé plody. Jarní nálet pilatek se tak opravdu může postarat o to, že na podzim nedozraje ani jedna švestička.

Švestku můžeme proti pilatkám chránit chemickým postřikem, doporučuje se Calypso nebo Mospilan, případně Reldan. Květy chemicky ošetřujeme ale až v době, kdy začnou odkvétat a bílé korunní plátky opadávají, abychom chemií nezahubili včely, které švestku přiletí opylovat.

Nechemickou metodou je potom zavěšení několika bílých lepových desek do koruny stromu. Desky fungují podobně jako mucholapka a dají se použít i k odchytu pilatek škodících jiným stromům (pilatka jablečná, pilatka žlutá). Balení pěti desek koupíte v kamenných obchodech nebo na internetu za zhruba 50 Kč.