Tulipány patří k nejpěstovanějším cibulovinám, a to nejen u nás, ale i ve světě. Vyskytují se v mnoha barevných variantách i v mnoha tvarech, najdeme jednoduché i plnokvěté, s rovnými či střapatými okvětními lístky, jednobarevné i žíhané.

Mnozí z nás za původní vlast tulipánů považují Nizozemsko, protože „tulipány z Holandska“ jsou všeobecně známý pojem a odtud také pochází celá řada kultivarů. Málokdo však ví, že původní botanické (tedy nevyšlechtěné) druhy pocházejí ze západní a Střední Asie a k nám postupně doputovaly přes jihovýchodní Evropu.

Kdy a jak sázet?

Cibulky tulipánů vysazujeme koncem září a v říjnu v závislosti na počasí (pokud panují velká tepla, posuneme výsadbu klidně až ke konci října a začátku listopadu). Rostlinky se poměrně rychle ujímají, a proto se nedoporučuje sázet je dříve. Mohlo by se stát, že by vyrašily předčasně ještě na podzim. Takové rostliny by potom nemusely zimu přežít, nebo by cibulky byly na jaře velice slabé.

Tulipány patří k rostlinám, které vyžadují dobře propustnou, výživnou, nejlépe hlinitopísčitou půdu a slunné stanoviště. Proto je dobré půdu před výsadbou sazenic dobře zrýt a provzdušnit ji, případně do ní přisypat trochu písku. Cibulky sázejte do hloubky asi 8-15 cm podle velikosti cibulek a případně i podle jednotlivých odrůd, které mohou mít odlišné potřeby. Vzdálenosti mezi jednotlivými cibulemi by měly být 10-20 cm.

Jak o ně správně pečovat?

Cibule, které na podzim zasadíte, slouží jako prvotní výživa pro nové rostliny. Postupně stará cibulka odumře a místo ní se vytvoří nová a kolem ní i několik dceřiných, které slouží k rozmnožování. Aby se novým cibulkám dobře dařilo a rostliny se dobře vyvíjely a krásně vám kvetly, potřebují dostatek živin, to znamená na podzim do půdy zarýt kvalitní kompost či pomalu rozpustná hnojiva a na jaře potom přidávat ideálně hnojiva určená speciálně pro cibuloviny.

Doba vegetace u tulipánů se počítá zhruba na 4-5 měsíců a během této doby se snažíme udržovat půdu stále mírně vlhkou. Pozor na přílišné přemokření, které by mohlo vést k uhnití nebo zplesnivění cibulek, naopak přílišné sucho rostliny vyčerpává, ty potom rychle odkvétají a oslabují se.

Po odkvětu odstřihneme stonek, ale listy necháme až do úplného zaschnutí. Živiny z listů totiž rostlinám stále slouží jako zásobní látky pro cibulky. Teprve poté (zhruba v červnu až červenci) vyrýpneme cibulky ze země, odstraníme suché listy, oddělíme od hlavní cibule všechny dceřiné cibulky a vybereme z nich ty zdravé a plně dorostlé. Ty osušíme, očistíme a vložíme do přepravky nebo papírového sáčku a uskladníme je v temné místnosti s teplotou do 20 °C, kde budou opět vyčkávat, než nadejde doba sázení.

Je dobré rostliny tulipánů nechat na jednom místě maximálně 3-4 roky a potom jim buď najít nové stanoviště, nebo jim alespoň vyměnit půdu za novou, obsahující dostatek živin.