Amarylky – často tak u nás označujeme dva podobné druhy květin, které právě díky jejich podobnosti tak snadno zaměňujeme.

Amarylis (Amaryllis belladonna) je svým původem z Jižní Afriky a kvete čistě růžovými květy. Trubky květů jsou užší a cípatější. Podobný druh květiny, jež označujeme také jako amarylis, je však hvězdník (Hippeastrum) a pochází ze subtropické oblasti Jižní Ameriky. Právě hvězdník je druh, který nám nádherně v zimním období zdobí okna. Velké a mohutné květy kvetou v pestré škále barev, nejčastěji v červené, bílé, oranžové nebo růžové. Mohou však být také dvoubarevné.

Jak amarylky (hvězdník) pěstovat?

Díky cibulce o rozměrech 25-30 cm je amarylka (či hvězdník) obrem mezi cibulovinami. Její dutý stvol dorůstá do výšky až 60 cm. V závislosti na odrůdě mohou být květy 10-12 cm velké. Počet květů na jednom stvolu závisí tedy na odrůdě. Protože jsou velmi citlivé na mráz, mohou se pěstovat pouze v interiéru (zejména v severní Evropě). Vysazujte je od října do dubna. Čerstvě zasazené cibulky amarylek vykvetou po 2 týdnech až 3 měsících. Pokud chcete urychlit kvetení na období Vánoc, vysaďte je již v říjnu.

Při výsadbě dodržujte tento postup:

  1. Vyberte dostatečně velký květináč – musí být min. o cca 8 cm širší než cibulka
  2. Na dno položte vrstvu keramzitu a nasypte substrát
  3. Zasaďte cibulku tak, aby 1/3 cibulky vyčnívala nad substrátem
  4. Dosypte substrát na požadované množství
  5. Opatrně zalijte – ne však přímo na cibulku
  6. Umístěte amarylku na místo s dostatkem světla

Amarylky si můžete objednat v klidu z domova v e-shopu společnosti BAKKER.COM. Společnost BAKKER.COM je největší zásilkový obchod pro zahrádkáře v Evropě. Sídlí v nejúrodnější části Nizozemska, jež je proslulá především svými cibulovinami. Dodává svým zákazníkům ty nejkvalitnější výpěstky nizozemských farmářů.