Zatímco přes léto hojně zaléváme a přihnojujeme, na podzim musíme zálivku i hnojení ubrat. Rostliny přecházející do stavu zimní strnulosti nestačí vlhkost a živiny zpracovávat a mohly by začít uhnívat od kořenů. Přelité pokojovky shazují listy a za nějaký čas uhynou celé. Přes zimu obvykle stačí zalévat je jednou týdně, jen tak, aby zemina nevyschla.

Zatímco substrát by neměl být přes zimu příliš vlhký, vzduch v bytě by naopak určitou vlhkost obsahovat měl. Sami na sobě můžete pozorovat, jak vám ústřední topení vysušuje sliznice, a stejně tak neprospívá ani rostlinám. Odpařovače na radiátorech obvykle nestačí, pokojovky byste měli pravidelně postříkat rozprašovačem nebo je osprchovat vlažnou vodou. Neměly by stát přímo na parapetu, pod kterým je umístěn radiátor.

Rostliny původem ze subtropického pásma, jako například kamélie, fuchsie, oleandr, fíkovník smokvoň nebo citrusy, potřebují přes zimu mnohem nižší teploty, než jaké poskytuje panelákový byt. Optimální je pro ně zazimování při 4 až 12 °C. Zároveň je třeba zajistit jim i světlo. V paneláku se jako nejlepší místo nabízí chodba - postavte je kousek od okna, aby na ně netáhl průvan.

Tropické rostliny jako difenbachie, lopatkovec, zelenec nebo kapradiny jsou zvyklé na vyšší teploty po celý rok, přesto se ale nedoporučuje vytápět byt na více než 22 °C. Jmenované pokojovky snesou méně světla, zato ibišky a sukulenty ho potřebují dostatek i přes zimu.

Některé druhy ovšem vyžadují specifickou péči - například palmy můžeme přes zimu udržovat v chladnějším prostředí, ale měli bychom je postavit na izolační podložku, kterou může být třeba kus polystyrenu, protože mohou "nastydnout od kořenů". Pokojovky, které kvetou i přes zimu, období klidu nepotřebují, a tak je zaléváme a přihnojujeme, jak jsme zvyklí.

Teplý, suchý vzduch v bytě je ideálním prostředím pro množení škůdců. Pokojové rostliny jsou v zimě často napadány sviluškami nebo puklicemi, které z listů sají šťávu a způsobují jejich odumírání. Množí se i mšice a červci. Je proto důležité zvlhčovat vzduch, případně listy sem tam otřít vlhkým hadříkem (pokud nejsou chlupaté), nabízí se i chemické ošetření. Pokud se vám nechce rozstřikovat po bytě chemii, můžete vyzkoušet insekticidní tyčinky, které zatlačíte do substrátu. Rostlina do sebe insekticid nasaje kořeny a je chráněna proti škůdcům po dobu dvou až tří měsíců.