Domovem rostliny Schlumbergera, přezdívané vánoční kaktus, jsou tropické pralesy v Jižní Americe, kde je teplo, méně světla a více vlhkosti ve vzduchu. V našem podnebním pásmu by vánoční kaktus zimu venku nepřežil, proto ho pěstujeme jako pokojovku. Jenomže i pokojová rostlina má svůj cyklus - v určité době musí odpočívat a v určité době rozkvétá. S vánočním kaktusem se to má tak, že odpočívá během podzimu a v listopadu se začíná probouzet do nového cyklu - v této době se na něm objevují poupata. Jde o dobu, kdy se dny krátí, denního světla je stále méně, a to je přesně ta podmínka, aby se vánoční kaktus cítil jako doma v pralese.

Aby kaktus skutečně rozkvetl, měli byste mu dopřát náležitý vegetační klid. Už od září omezujeme zálivku a stavíme ho na chladnější místo, během října a listopadu potřebuje teplotu mezi 12 a 16 °C. Poslouží i prostor mezi okny, ale pozor, ať sem nejde moc světla - nejlepší je okno orientované na sever. Kaktus nesmí ani namrznout.

Jakmile se na kaktusu rozvinou poupata, můžete ho přenést do tepla. Ideální pokojovou teplotou je 20 až 22 °C, přičemž je třeba zvlhčovat vzduch - přetopený byt v kombinaci se suchým vzduchem může způsobit, že poupata začnou opadávat ještě dříve, než rozkvetou! Rostlině můžete rosit listy, poupata ale nesmáčejte, mohla by zhnědnout. Vánoční kaktus potřebuje trochu více zálivky než běžné sukulenty, ale nesnáší ani přemokřený substrát.

Pokud chcete, aby vánoční kaktus rozkvetl přímo na Štědrý den, přeneste ho z chladu do tepla zhruba týden před svátky. Poupata se v teple rozvíjí velmi rychle a květy i poměrně rychle zase odkvétají.