V listopadu už na záhonech většinou nenajdeme žádné květy, snad s výjimkou pozdě kvetoucích chryzantém nebo vřesu, o to víc se ale můžeme radovat z barevných listů ozdobných keřů a stromů a samozřejmě zelených větví jehličnanů.

Péče o stromy a keře nekončí

Pokud nám to počasí dovolí a není příliš chladno, ještě stále můžeme vysazovat nové jehličnany i ovocné stromky nebo keře. Také je právě teď čas všechny ovocné stromy i keře dobře pohnojit. Takže nejprve zryjte půdu kolem nich, dobře ji prokypřete a do země zaryjte hnojiva, nejlépe kompost či kravský hnůj, ale využít můžete i organická hnojiva. Nejvíce pohnojit potřebují angrešty, rybízy, ovocné stromy, méně hnojiva stačí maliníkům a ostružiníkům. Nezapomeňte ani na jahodníky a vinnou révu.

Nemáte-li oplocenou zahradu, je také potřeba chránit stromky před okusováním zajíci, případně jinými divokými zvířaty. Zejména mladé stromky nebo stromkové keře bobulovin dobře obalte ochranným pletivem nebo ošetřete chemicky nátěrem.

Pokud na ovocných stromech zůstalo nějaké staré ovoce, odstraňte ho a zlikvidujte, spadané listí shrabte a můžete jej využít do kompostu. Pěstujete-li na zahradě broskvoně, je ideální doba na postřik proti kadeřavosti, která bohužel tyto stromy často napadá.

Keřové i stromkové růže dobře obryjte, nahrňte jim ke kořenům dostatek zeminy a navrch ještě položte chvojí jako ochranu před mrazem. Chvojí je výborná ochrana také pro ostatní trvalky, které na zahradě pěstujete, nebo pro nově vysazené rostliny. Velmi citlivé rostlinky, hlíznaté květiny nebo některé skalničky můžete rovněž před zimou schovat do pařeniště nebo pod fólii.

Připravujeme si půdu na příští rok

V listopadu je také čas sklidit z balkonů, teras či záhonů odkvetlé letničky, zrýt záhony a připravit si směsi zeminy pro příští rok. Pokud máte těžkou půdu, provzdušněte ji tím, že do ní přisypete písek, kompost nebo rašelinu. Naopak do příliš lehké půdy je vhodné přisypat humózní organickou hmotu nebo trochu těžké zeminy.

Na záhonech vám jistě zůstala spousta nevyužité zeleně, kterou teď můžete skvěle použít jako přirozené hnojivo. Posekanou trávu, spadané listí, zbytky okrasných rostlin, zbylé listy po listové či kořenové zelenině, nebo pokud jste sázeli hrách, bob a další – vše smíchejte se zeminou, zalijte močůvkou, a vytvoříte si tak kompost pro jarní využití. Pokud už máte hotový kompost, zaryjte ho do záhonů a tento nový přemístěte na stanoviště původního.

V listopadu ještě můžete zasít pórek nebo růžičkovou kapustu, rychlit cibuli sazečku, kořenovou i listovou petržel nebo pažitku, které pak můžete využít v kuchyni. Pokud máte na záhoncích ještě pekingské zelí, kedlubny nebo hlávkovou kapustu, přemístěte sazeničky i s baly do pařeniště nebo fóliovníku.