Pokud se rozhodnete pro pěstování pokojových bramboříků, můžete vybírat z mnoha barevných variací, od bílé, přes jemně růžovou, žlutou, až po temně růžovou, fialovou a červenou, a také z celé řady kultivarů od drobnokvětých až po ty s velkými a různě tvarovanými květy. Pokojové odrůdy začínají nakvétat na podzim, hlavní doba kvetení však spadá do období zimy.

Jak je správně pěstovat?

Důležitý je už výběr rostliny. Pokud je doma můžete pěstovat v místnosti o teplotě mezi 5 a 18 °C, vybírejte si rostlinky s nakvetlými poupaty, protože ta se spolehlivě rozvinou. Pokud však chcete rostlinu postavit v pokoji, kde panuje vyšší teplota (například kolem 22 °C), kupte takovou rostlinu, která má už květy rozkvetlé, poupata by vám totiž s největší pravděpodobností zaschla. Odkvetlé květy nevytrhávejte, ale spíše vykruťte nebo zastřihněte.

Bramboříky patří k rostlinám stínomilným, proto jim najděte místo spíše orientované na východní či severní stranu nebo jinak zastíněné. Rovněž se snažte udržet jim chladnější prostředí a nekolísající teplotu, ideálně maximálně do 15 °C, tedy zimní zahradu nebo zasklený balkon apod. Co se týče zálivky, brambořík je potřeba zalévat pravidelně, ne však přímo do půdy, protože by mohlo dojít k uhnívání hlízy nebo se na listech tvořit hnilobné skvrny. Dejte přednost zalévání do podmisky, a to nejlépe odstátou vodou.

Co s ním po odkvětu?

Bramboříky dokvétají přibližně koncem ledna či začátkem února. Pokud venku nemrzne, můžete je po odkvětu vynést ven a postavit je na nějaké stinné místo, které není vystavené silnému větru. Také postupně bramboříkům snižujte zálivku. Během jara a léta můžete rostlinky pěstovat venku s ostatními pokojovkami, koncem léta se na rostlince začnou objevovat nové mladé listy. To je signálem pro to, abyste rostlinu přesadili do větší nádoby a obnovili zeminu.

Bramboříky mají rády propustnou lehčí půdu, proto smíchejte zeminu pro pokojové rostliny s trochou rašeliny a písku a přidejte humus nebo hnojivo pro pokojovky. Zkontrolujte hlízu rostliny, zda není poškozená, nebo jí nezahnívají kořeny, a přesaďte ji tak, aby část hlízy byla nad zeminou. Rostlinu postavte na světlejší místo, ale stále platí, že nikoli tam, kam dopadají přímé sluneční paprsky. První zálivku proveďte zhruba dva týdny po přesazení a pak již můžete zalévat pravidelně. S podzimem se můžete těšit na novou várku nádherných květů.