Keřkovské rohlíčky byly vypěstovány v roce 1940 ve šlechtitelské stanici Keřkov u Přibyslavi, odkud si nesou své jméno. Bohužel tato odrůda se vyznačuje nižším výnosem a také větší náchylností k chorobám. Kvůli tomu v osmdesátých letech v podstatě zmizely z pultů obchodů.

Lidé si je však velmi oblíbili pro jejich skvělé varné vlastnosti a i nadále je vyhledávali. A tak na pracovišti biotechnologií Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod byly zahájeny práce na tom, aby tato odrůda byla ozdravena. Havlíčkobrodský ústav si také drží licenci této odrůdy. Díky jejich práci se keřkovské rohlíčky počátkem devadesátých let opět dostaly na náš trh. Rohlíčky se vrátily na seznam povolených odrůd u nás v roce 1995, a dokonce získaly ocenění Zlatý klas a také označení Regionální potravina.

Protože keřkovské rohlíčky vynikají pevnou dužninou, kterou si uchovávají i po uvaření, skvěle se hodí právě na přípravu salátů. Jsou zařazeny do skupiny varného typu A (někde až AB), což jsou právě přílohové brambory. Název rohlíčky je celkem jasný při pohledu na jejich nezaměnitelný podlouhlý tvar.

Jednou z největších pěstitelských stanic, kde se rohlíčky pěstují, je Sativa Keřkov. Zde jich ročně vypěstují průměrně kolem deseti tun na výměře jeden hektar. Dále se pěstují například na Vysočině a oblíbené jsou i u některých malých farmářů.

Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, možná letos neodoláte. Jejich skvělá chuť a pevná dužnina si vás jistě získají a váš letošní bramborový salát bude jistě korunou štědrovečerní večeře.