Kumkvat najdete pod latinským názvem Fortunella, znám je také jako nagami. Neřadí se přímo mezi citrusy, i když vypadá jako malý oválný pomeranč a podobně i chutná. Hlavní rozdíl je v tom, že se kumkvat konzumuje i se slupkou, stačí ji dobře omýt a očistit. Plody jsou drobné, obvykle dorůstají velikosti maximálně 4 cm. Kumkvaty kvetou i plodí celý rok a díky svému trpasličímu vzrůstu se dají pěstovat jako bonsaje.

Pro většinu citrusů je klíčové, aby jim bylo od listopadu do konce února dopřáno období klidu. Ideálně se umisťují do nevytápěné zimní zahrady nebo do chladné chodby, kumkvatům ale postačí i místo u okna v méně vytápěném pokoji, například v ložnici, kde je okolo 17 °C. Rostlina obecně nesnáší přemokření a v době vegetačního klidu by se měla zálivka omezit na minimum. Záleží na tom, v jaké teplotě ji přechováváte. Je-li v místnosti tepleji, zalévat můžete více. Přes léto hnojíme hnojivem určeným pro citrusy.

Kumkvaty pocházejí z oblasti jižní Číny, kde se jim přezdívá "zlaté mandarinky" a kde jsou považovány za symbol štěstí a bohatství. Z pohledu moderního Evropana se jim dá přiznat spíše funkce zdravotní, jsou totiž nabyté vlákninou a antioxidanty. Obsahují vitaminy A, B, C a E, z minerálů je to především železo, vápník, měď, mangan, selen a zinek.

Plody kumkvátu si můžete vychutnat jen tak, pro svou výraznou chuť se přidávají i do omáčky k masu nebo se z nich vyrábějí džemy a čatní. Nakrájené na kolečka mohou ozdobit ovocný salát nebo skleničku koktejlu.