Salátové klíčky a jejich léčivé účinky na lidský organismus znali už staří Egypťané a Číňané a využívali je jako samozřejmou součást jídelníčku. Díky svému vysokému obsahu vitaminů a balastních látek pomáhají klíčky ke správnému fungování orgánů v těle, posilují imunitní systém, chrání organismus proti běžným infekcím a pomáhají při léčbě. Kromě toho jsou zdrojem energie díky obsaženým proteinům.

Zeleninové klíčky v sobě mají více prospěšných látek než dospělé rostliny, a proto i malé množství klíčků dodá vašemu tělu velký přísun energie, vitaminů a minerálů a proteinem. Čerstvé klíčky se využívají i při léčbě poruch metabolismu, cukrovky, onemocnění cév, k detoxikaci organismu, ale také jako podpůrné prostředky při léčbě onkologických onemocnění.

Jak semínka naklíčit?

Nejprve semena důkladně propláchněte, ponořte je zcela do vody a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den je opět propláchněte. Potom semena přesuňte na nakličovací misku nebo do nakličovací lahve. Princip misky funguje tak, že semena jsou rozložena na vrchním dílu, který je perforovaný, a sají vodu ze spodní části. Rovněž nakličovací lahve mají perforovaný nebo síťový uzávěr, aby k semínkům a klíčkům mohl čerstvý vzduch a přebytečná voda mohla odkapávat.

Důležité je klíčící semínka alespoň dvakrát denně proplachovat, aby se na nich nezačaly usazovat plísně či jiné škodlivé mikroorganismy způsobující hnilobné procesy.

Která semínka vyzkoušet a na co se hodí?

Velmi oblíbená jsou semínka zelené sóji mungo, řeřicha, alfalfa neboli vojtěška, pískavice, slunečnice, hořčice, ale také brokolice, červené zelí nebo řepa. Rovněž skvělé jsou luštěniny, jako například hrách, cizrna (ze které si pak můžete připravit hummus), všechny barevné odrůdy čočky nebo fazolky. Semena zpravidla klíčí po dvou až třech dnech, některá z nich jsou nejchutnější již po prvním dni klíčení, jako např. slunečnice, která naopak později hořkne.

Naklíčená semínka se báječně hodí do salátů, ve kterých křupou a dodávají jim specifickou a velmi čerstvou chuť, můžete je také použít nasypané na obložené chleby, zamíchané do vajíček, restované zeleniny či jako přílohu k masu nebo při podávání jimi můžete posypat polévku (nevařte je, abyste neztratili cenné látky). Také je můžete přidat do ovocno-zeleninového smoothie.