Kaktusy opuncií pocházejí ze suchých oblastí Střední Ameriky, zejména z Mexika. Jejich plody byly po celá staletí potravou tamějších indiánů, proto se jim někdy říká indiánské fíky. Rostliny opuncií dosahují výšky od jednoho do čtyř metrů v průměru a u starších rostlin dochází postupně k dřevnatění spodní části stonku.

Plné a pestré květy jsou velmi dekorativní, na jednom listu kaktusu jich může být i víc než deset. Po odkvetení nasadí rostlina na plody, které jsou jemně ochmýřené a tvarem i chutí připomínají hrušku. Proto si získaly v angličtině název pichlavé hrušky. Dají se použít do ovocných salátů, v kombinaci s dalším ovocem z nich uvaříte skvělé marmelády, jejich šťávu můžete využít do moštů či je přidat do smoothies.

Jak pěstovat opuncie?

Pěstování těchto kaktusů není nijak složité. Jako ostatní kaktusy snášejí dlouhodobá sucha a nevyžadují přílišné přihnojování. Potřebují však drenážovanou, štěrkovitou půdu, dostatek světla a tepla. Můžete je v bytě pěstovat na zasklených balkonech či okenních parapetech na jižní straně a v létě není problém umístit je ven na balkon, terasu či zahradu a postavit je na přímé slunce. Zálivku zvyšujte především v době, kdy opuncie kvetou a nasazují plody.

Tyto kaktusy můžete i rozmnožovat. Z matečné rostliny odlomíte články a jejich řeznou plochu necháte zaschnout. Na místě řezu se začnou tvořit malé hrbolky, to jsou zárodky nových kořínků. Pak teprve rostlinku zasaďte do dobře propustné půdy. Nové rostlinky můžete přes léto nechat venku a na zimu je přemístěte do světlé místnosti (může být i chladnější) a omezte jim zálivku.

Dejte pozor na trny!

Jako většina kaktusů i opuncie jsou vybaveny ostrými skupinkami bodlinek, které se vám velmi bolestivě mohou zabodnout do kůže již při nepatrném doteku. Bohužel se trny velmi těžko odstraňují. Podle některých pěstitelů je dobré postižené místo, ze kterého nemůžete trn odstranit, potřít tekutým voskem a nechat jej ztuhnout. Bodliny se do vosku zachytí a vy je snadněji odstraníte i s voskem.

Pochutnejte si na plodech

Plody opuncií mívají oválný až hruškovitý tvar, podle odrůdy mohou mít od zelené, přes žlutou, oranžovou, až po fialovou barvu v době zralosti. Vyrůstají na vrcholcích článků, a to často v celých skupinkách. Jejich hmotnost se pohybuje mezi 70-300 gramy a jejich povrch bývá pokryt tenkými ostrými chloupky, které je potřeba setřít nebo seškrábat před konzumací. Speciálně vyšlechtěné odrůdy mají tu výhodu, že jejich plody jsou již hladké, bez chloupků.

Před konzumací plody oloupejte ze slupky a jezte čerstvé, v ovocných salátech či dalších pokrmech. Pozor však na to, že podle vědců konzumace přílišného množství opuncií může u některých lidí vyvolávat žaludeční obtíže, nadýmání apod., stejně jako konzumace velkého množství hrušek.