Modřenec patří mezi velmi nenáročné a v podstatě mrazuvzdorné cibuloviny. Je oblíbený u zahrádkářů, protože jeho modré květy tvoří dokonalý protipól bílým, žlutým, oranžovým a červeným květům primulek, tulipánů nebo narcisů, jež na jaře zaplavují naše zahrady i parky. Ve velkém množství dokáže vytvořit velké trsy, nebo dokonce souvislé koberce květů s příjemnou svěží vůní. Toho využívají například pěstitelé v Nizozemsku, kde modřence v parcích vytvářejí opticky jakési řeky linoucí se mezi stromy a ostatními květinami, a vytvářejí tak dokonalé obrazce.

Jak tuto rostlinku pěstovat?

Modřence se skvěle hodí na záhony trvalek, na skalky, pod stromy, ale můžete je stejně úspěšně pěstovat i v nádobách a nakombinovat je s dalšími květinami. Kvetou v období od března do května, kdy ze země vyraší bezlisté stonky a na nich se pak objeví květy ve tvaru klasu. Listy vyrůstají často už na podzim, pak přezimují a na jaře jsou v plné síle.

Po odkvětu se stonky ani listy nesmí odstřihávat ani odtrhávat, protože rostlina si z nich čerpá potřebné živiny, které si natáhne do cibulky, aby ta zesílila a mohla se rozmnožit. Nevzhledné nadzemní části odstraňujeme tedy až tehdy, když už jsou úplně zaschlé.

Modřencům vyhovuje sušší a dobře propustná půda, nemají rády těžké jílovité půdy a přemokření. Ideální je pro ně slunné stanoviště, ale nevadí jim ani mírný polostín. Rozmnožují se z cibulek, nejlépe v době léta, kdy od sebe oddělujeme jednotlivé trsy. Cibulky pak sázíme do hloubky asi 10-15 cm. Množení je opravdu velmi rychlé a snadné, proto mnoho zahradníků a zahrádkářů považuje modřence spíše za plevel, protože tato rostlinka je opravdu téměř nezničitelná.

Modřence do dekorací?

Pokud je uříznete a dáte do vázy, vydrží čerstvé přibližně pět dní, proto se příliš nehodí do vazeb nebo složitých dekorací. Ale ve vázičkách, kde je můžete libovolně obměňovat, budou působit velmi svěže a příjemně. Také je můžete zasadit do květináčků a dozdobit je různými dekorativními zápichy.