Bylinková spirála je nepřehlédnutelným okrasným prvkem zahrady, má však i svůj praktický význam. Jednotlivé druhy bylinek vyžadují různé podmínky pro růst, a ty nemůžeme stoprocentně splnit, pokud bylinky vysadíme vedle sebe na klasický záhon. Spirála zato nabízí vyvýšená slunná místa otočená k jihu i stinnější a vlhčí prostředí na svém úpatí.

Například středomořské druhy jako tymián a oregano milují slunce a sušší půdu, naopak mátě a lichořeřišnici se bude dařit ve spodní části spirály, kde se drží větší vlhkost. Zlatý střed bude vyhovovat petrželce, pažitce, meduňce a heřmánku. Trochu ošidná je bazalka - ta ačkoli potřebuje hodně světla, v přímém letním žáru rychle usychá a hnědnou jí listy. Naopak k nenáročným bylinkám patří například řeřicha, kopr a šalvěj.

Bylinková spirála má navíc výhodu, že nezabere moc místa, takže ji můžete zbudovat i na malé zahrádce. Co se týče její velikosti, doporučují se zhruba 2 metry v průměru a nejméně 60 cm na výšku. Na úpatí spirály se někdy buduje i malé jezírko, to však není nutností. Důležité je, abychom do spirály navršili správnou zeminu.

Ve spodní části spirály by měla být zemina promíchaná s kompostem v poměru 1:1, aby držela vlhkost. Ve střední části se upřednostňuje hlína s menším množstvím kompostu, a nahoře je potřeba mít zeminu naopak co nejvíce propustnou, takže sem přidáváme písek.

Bylinkovou spirálu můžeme postavit z kamenů podobným způsobem, jako se staví suchá zídka, použít se ale dají i cihly nebo dřevěná polena, zkrátka cokoli, co zeminu udrží v žádaném tvaru. Pro inspiraci nahlédněte do fotogalerie.