Kopr je odolnou rostlinou, kterou můžeme vysít volně do záhonu už v dubnu. Postačí běžná zahradní zemina, jen přemokřená půda kopru vadí, rostliny mohou zahnívat. Kopr má rád sluníčko, přiměřenou zálivku a stanoviště chráněné před větrem. Bude se mu dařit vedle salátů a okurek, jen fenykl nebývá dobrým sousedem, protože rostliny vedle sebe přicházejí o svou typickou chuť a vůni.

Při konzumaci kopru se nemusíte bát vedlejších účinků, je vhodný i pro malé děti a kojící matky; uvádí se dokonce, že podporuje tvorbu mateřského mléka. Čerstvá nať obsahuje vitamin C, vápník, železo, fosfor a látky, které zpevňují cévy a zklidňují břicho při zažívacích potížích. Odvar ze semínek pomáhá při onemocněních močového ústrojí a měl by zabrat, když nemůžete usnout.

Máte-li doma malého neposedu, který vám ještě v deset hodin večer skáče po hlavě, kopr je dobrým tipem, jak ho dostat do postele. Žádné makovice, maminky, kopr! Zklidňující nápoj se připraví tak, že přelijete dvě lžičky koprových semínek čtvrt litrem vroucí vody a necháte deset minut vylouhovat. Čaj se pije vlažný, raději však ne častěji než dvakrát denně.

Ačkoli u nás známe kopr hlavně v bílé omáčce a v zavařovaných okurkách, použít ho můžeme k dochucení řady pokrmů. Například pečené čtvrtky brambor posypané sekanou koprovou natí nebo plátky lososa upečené se snítkou kopru se u strávníků jistě setkají s pozitivní odezvou. Čerstvý kopr můžete také pro ozvláštnění zapracovat do těsta na chleba, housky či pizzu, případně do tvarohové či vajíčkové pomazánky a bylinkového másla.