• 1. Mulčování – pomoc k nezaplacení

Metoda mulčování má své nesporné výhody. Nejen že chrání odkrytou půdu před ostrým sluncem, které zapříčiňuje vysychání půdy, ale na druhou stranu brání i tomu, aby byla půda ve větru nekontrolovaně odnášena. Jako vhodná nastýlka slouží: posečená tráva, sláma, listí ze stromu nebo drcená kůra.

Co je ovšem nejpodstatnější, mulčováním snížíte spotřebu zálivky a půda zůstává kyprá i bez provzdušňování. Jako bonus navíc nebudete muset řešit plevel, protože přes dobře umístěnou netkanou textilii a mulč žádný neproroste.

  • 2. Elektrickou energii nahraďte solární

Je pravdou, že zahradní techniku na solární energii pořídíte dráž než tu na klasickou elektrickou, ale jakmile se pro ni jednou rozhodnete, můžete počítat s tím, že se vám investice brzy vrátí. Uvažujete-li o využití solární energie na zahradě, můžete začít například se svítidly, díky nimž budete mít světlo prakticky zadarmo. Investice do sekačky na solární pohon je samozřejmě vyšší, ale vyplatí se. Ať již budete kupovat tento druh sekačky, nebo klasický na elektrickou energii, vždy si svoji koupi dobře promyslete. Správným výběrem sekačky (přizpůsobený tomu, jak velkou plochu chcete sekat) ušetříte za provoz. Pokud se vám nedostává peněz na nákup nákladného vybavení, pomůže vám půjčka. Finanční společnosti právě v tomto období začínají reagovat na potřeby zahrádkářů a nabízejí zvýhodněné produkty přizpůsobené jejich přáním.

  • 3. Co nejvíce využijte dešťovou vodu

Dešťová voda razantně sníží náklady na zalévání. Proto se ji snažte co nejvíce využívat, ale zároveň přemýšlejte nad tím, jak s ní efektivně hospodařit.

Ať již dešťovku, která je měkká a dobře se v ní rozpouštějí živiny z půdy, tak třeba vodu ze studny využívejte s rozmyslem. Rostliny zalévejte přímo ke kořenům jen ráno a večer, aby nedostaly teplotní šok, voda se navíc nebude tak rychle z půdy vypařovat. To samé platí i v případě, že budete při výsadbě myslet na to, že nesmíte rostliny vystavit přímému slunci, vláhu si pak udrží déle.

Pravidelně půdu kolem rostlin plejte. Nejen že bude zahrada více lahodit oku, ale zároveň se nespotřebuje tolik vody, jako když ji zalíváte zaplevelenou.

Stejně jako například u výše zmíněné sekačky, můžete rychlou půjčku využít i v případě nákupu automatického zavlažování, které rovnoměrně rozmístí požadované množství vody na danou plochu.

  • 4. Pěstujte si vlastní

Není podmínkou, abyste každý rok běhali do obchodů a sázeli stále nové a nové rostlinky. Zkuste si je rozmnožit sami. Ušetříte tím a naučíte se něco nového, co postupem času vypilujete k dokonalosti. Pokud se přece jen rozhodnete pro nákup, raději se obraťte na specializovaná zahradnictví, kde vám poradí, jak na péči o vámi vybrané druhy. Nenakupujte na internetu nebo v supermarketech, předejdete tak nekvalitním kusům.

  • 5. Kompost

Velice hojně používané jsou kompostéry, jejichž oblíbenost stále stoupá. Kompostovanou zeminou můžete přihnojovat půdu trávníků nebo záhonů a zároveň se tím zbavíte zahradního odpadu. Kompostér si můžete vyrobit sami nebo si ho koupit. Jde o další investici navíc, která je však trvalá a velice dobře poslouží.