Dorůstají od několika centimetrů nad zemí až po více než jeden metr a kvetou celé léto. Můžete je pěstovat samostatně v truhlíku, květináčích i na záhonu, nebo společně s dalšími okrasnými rostlinami či léčivkami. Jejich pestré květy oživí vaše zahrady i balkony a navíc díky své intenzivní vůni přilákají spoustu motýlů.

Vyberte si z mnoha variant

Aksamitníky kvetou od dubna až do října a jejich květy mají mnoho různých tvarů a barev. Základní a typická barva květů přechází od žluté až po sytě oranžovou, ale pěstitelé přišli s novými odrůdami v barvách hnědočervené, temně mahagonově hnědé a na druhé straně krémově až čistě bílé. Časté jsou i dvoubarevné varianty. Tvar květů je také velmi různorodý, od jednoduchých květů až po jakési bochánky tvořené obrovským počtem kalíškovitých lístečků.

Rostliny afrikánů zahrnují asi 50 druhů, všechny mají keříčkovitý vzrůst a aromatickou vůni, která je pro aksamitníky tak typická. Mnoha lidem je tato vůně velmi nepříjemná, považují ji za zápach a je často důvodem, proč afrikány nechtějí pěstovat. Na druhou stranu právě tato vůně je účinným pomocníkem proti některým druhům nepříjemného hmyzu.

Jak aksamitníky pěstovat?

Aksamitníky patří mezi jednoleté byliny, které si snadno můžete vypěstovat ze semínek. Rychle rostou, proto je zbytečné je předpěstovávat. Pokud je vysadíte nebo vysejete na slunném stanovišti, velmi rychle se uchytí a vyrostou. Pocházejí z prosluněných svahů amerického kontinentu, od Nového Mexika přes USA až po Argentinu, jeden z druhů byl zaznamenán i v severní Africe, a snad právě odtud má rostlina svůj druhý název afrikán.

Právě proto, že pocházejí ze slunečných a často velmi suchých míst, jsou aksamitníky nenáročné na pěstování. Potřebují dobře propustnou půdu a slunné stanoviště, vydatná zálivka jim udělá také velmi dobře. Pokud je pěstujete na zahradě, je vhodné je občas přihnojit kapalným hnojivem. Pokud je však máte v truhlíku za oknem, je potřeba je přihnojovat každý týden, abyste se mohli co nejdéle radovat z jejich pestrých květů. Také je potřeba jim vybrat vhodný substrát pro balkonové rostliny a během slunných dnů jim dopřát pravidelnou zálivku nebo rovnou zakoupit samozavlažovací nádoby.

Pomocníci v ochraně před škůdci

Afrikány jsou nejen krásnou a veselou ozdobou zahrad, ale mnozí zahrádkáři je pěstují na svých záhonech i pro jejich užitečnou vlastnost odpuzovat nepříjemné škůdce. Afrikány zasazené v blízkosti zeleniny (hlavně kořenové), jahod nebo okrasných cibulovin pomáhají tyto rostliny chránit pře háďátkem napadajícím kořenový systém rostlin. Také pokud vysadíte afrikány blízko k růžím, mohou vám účinně pomoct s jejich ochranou před pilatkou listovou nebo různými houbovými chorobami.

Aksamitníky se často pěstují také v truhlíku s pelargoniemi nebo begoniemi, protože jejich intenzivní vůně pomáhá alespoň částečně chránit před nálety mšic, a dokonale likvidují molice, třásněnku a také háďátko listové.