Fazole se v první řadě liší způsobem růstu: odlišujeme fazole pnoucí a keříčkové. Pnoucí fazole nezaberou tolik místa, hodí se proto pro menší zahrádky i balkony, a navíc plní i okrasnou funkci. Vytvoří clonu u mřížkových plotů a zástěn. Dozrávají postupně, můžete je sklízet celé léto. Keříčkové fazole potřebují větší záhon, ale zato rostou i plodí rychleji a sklidíte je všechny najednou.

Další dělení souvisí s tím, zda fazole pěstujeme na zrno, nebo zda je chceme konzumovat i s lusky. Klasickou luštěninou pěstovanou pro suchá zrna je fazol polní, naopak lusky fazolu zahradního postrádají pergamenovou vrstvu i strunu ve hřbetu, a dají se proto jíst celé.

Zelené lusky se sklízejí ještě v době, kdy semena nejsou zcela vyvinutá, a lusk praskne, když ho ohnete. Naopak fazole na suché zrno musejí mít zrna dozrálá, pevná a zcela vybarvená. Odolnější a méně náročnější na výkyvy počasí jsou fazole bílé, a to jak v pnoucí, tak v keříčkové podobě.

Jestliže fazole nepatří k vašim oblíbeným delikatesám, můžete je pěstovat jen tak pro okrasu. Za zmínku stojí fazol šarlatový, který se pne až do pětimetrové délky a pyšní se červenobílými květy a posléze šarlatovými lusky. Ty jsou ale hodně tuhé, a pro konzumaci tudíž nevhodné.

Tip na mexické chilli con carne

Potřebujeme: 500 g hovězího mletého masa, 200 g červených fazolí uvařených doměkka, 3 středně velká rajčata, 1 zelenou papriku, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, 2 chilli papričky, mořskou sůl, drcený černý pepř, olej

Nadrobno nakrájenou cibuli spolu s chilli papričkami osmažíme v pánvi na oleji, potom přidáme maso, osolíme, opepříme a osmahneme. Rajčata a papriky nakrájíme na kostičky - rajčata předtím můžeme spařit a oloupat, pokud nemáme rádi v jídle slupky - a přidáme k masu. Dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Nakonec vmícháme fazole a podle chuti dosolíme a dochutíme bylinkami (tymián, oregano). Podáváme s rýží nebo s pečivem.