Řeč je o levanduli (Lavandula angustifolia), atraktivní trvalce s aromatickými květy. A právě pro ně se pěstuje. Staří Římané je používali k provonění koupelí a oděvů, ve středověku sloužily k hubení hmyzu, velký význam mají v bylinkářství a kosmetickém průmyslu. Věděli jste například, že levandule byla součástí první kolínské z roku 1709?

Levandule je nenáročná bylinka s jedním „ale“. Víte, co nemá ráda?

Levandule je trvalka, která na jednom místě vydrží mnoho let. Na pěstování je nenáročná, stačí jí dostatek slunce a střídmá zálivka, upřednostňuje suchou a dobře propustnou hlinitopísčitou půdu s příměsí drobného štěrku. Koneckonců, v podobné půdě roste v Pyrenejích, odkud pochází. Pokud budete mulčovat, nepoužívejte zetlelou borku, ale kvalitní piniovou kůru. Osvědčenou odrůdou, vhodnou do našich podmínek, je kultivar „Hidcote“ se sytě vybarvenými květy.

Jestli je něco, co levandulový keřík vysloveně nesnáší? Ano, přemokření. Pokud levandule přes zimu uhyne, nebývá na vině mráz (levandule je v našich podmínkách plně mrazuvzdorná), ale nejčastěji právě přemokření. Levandule nemá ráda ani kyselou půdu, nevysazujte ji do rašelinových substrátů.

TIP: Tři recepty na domácí využití levandule

  • Levandulový cukr. Vezměte hrst čerstvých květů, pokrájejte je nadrobno, smíchejte ve sklenici s cukrem a dejte na suché a tmavé místo. Levandulový cukr je výborný do moučníků a cukroví, do letních zmrzlin a ovocných salátů.
  • Silný repelent proti hmyzu. Ve středověku se květy levandule používaly k hubení štěnic, vší a blech, dnes jsou jednou z neúčinnějších obran proti molům. Vložte pár suchých květů do skříně a moli nemají šanci.
  • Lék na nespavost a úzkosti. Vůně levandule má podobné účinky jako léky na spaní, pomáhá zvládat úzkost, působí celkově zklidňujícím dojmem, zbavuje bolestí hlavy. Stačí trocha sušených květů v plátěném pytlíku pod polštářem.

Chcete, aby vaše levandule bohatě kvetla každý rok?

„Pro bohatou násadu květů potřebuje levandule pravidelný střih,“ říká Václav Mařík ze Zahradnictví flos, „což není nic složitého. Správně ostříhat levanduli zvládne i laik.“

  • Do prvního střihu se pusťte na jaře, na konci března nebo v dubnu po odeznění mrazů. Zkraťte loňské výhony přibližně o třetinu, tvar keříků upravte dle potřeby. Nikdy ale střihem nezasahujte do hlubších dřevnatých částí předtím, než levandule obrazí. Pokud už obrazila, vydrží i střih do dřeva.
  • Druhý řez dopřejte levanduli po odkvětu. Odstřihněte odkvetlá květenství, v případě potřeby zkraťte i mladé výhonky.
  • Od konce srpna už levanduli nestříhejte, pouze odstraňujte odkvetlá květenství. Radikální střih na konci léta by rostlina do zimy nestačila zacelit, stejně tak by zimu nepřežily mladé výhonky, které po řezu vyraší.

Zdroj: Zahradnictví FLOS