Přestože je známe z mnoha českých zahrad a zahrádek, pivoňky k nám doputovaly ze své původní domoviny v jižní Evropě a také z Asie. Patří mezi velmi oblíbené trvalky našich zahrad a parků, a to hned z několika důvodů:

Jsou velmi vděčné a poměrně nenáročné na pěstování, přesto jejich mohutné keře a nádherné květy vévodí květinovým záhonům a trávníkům.

Z původních asi třiceti známých druhů se dnes pěstují rozmanité druhy, a to nejen tvarem květů, ale i barvou, která přechází od bílé, přes žlutou, jemně růžovou, až po karmínově červenou. Mezi dřevitými pivoňkami můžete zakoupit i druh se zelenými květy. Květy jsou jednoduché, poloplné, plné či sasankovité.

Pivoňky krásně voní, takže na vaši zahradu přilákají drobný hmyz, aby je opyloval. Pivoňková vůně je sladká a využívá se také při výrobě parfémů.

Odkud se vzalo jejich jméno?

Pivoňky znali už ve starověkém Řecku. Podle legendy její jméno (Paeonia) vzniklo takto: Paeon, žák slavného lékaře, dostal od bohyně Héry na Olympu vzácnou léčivou bylinu. Vyléčil díky ní slavného hrdinu Pluta. Paeonův učitel však na svého žáka a jeho úspěch žárlil a nechal svého studenta zavraždit. Pluto proměnil mrtvého Paeona právě v onu léčivou bylinku, která jemu samotnému zachránila život. Ta nese Paeonovo jméno.

České označení je mnohem prozaičtější a nezapře naši českou poetiku. Květy pivoněk se u nás nejčastěji pěstovaly v růžové a červené barvě, čímž připomínaly barvu nosu a tváří pijáků piva (pili a “voněli k pivu”). A tak vzniklo české pojmenování, bez kterého si tyto rostliny už neumíme představit.

Na výběr 3000 odrůd!

Pivoňky používali už ve starověku jako léčivky v Řecku, ale i v daleké Číně. Rostlina postupně doputovala také do Anglie, Belgie, Nizozemí, Francie či Německa a také do Spojených států. Zde všude se věnovali jejímu zušlechtění a vypěstování nových druhů a odrůd, a proto si dnes můžeme vybírat ze skoro 3000 odrůd.

Pivoňky se nejčastěji rozlišují na bylinné a dřevité. Bylinné rostliny zastupuje nejznámější pivoňka lékařská (Paeonia officinalis), která patří k nejstarším pěstovaným trvalkám. Tato léčivka byla využívána při léčbě dny. Později se začaly upřednostňovat velkokvěté pivoňky (Paeonia lactiflora), a to zejména pro krásu jejich květů, které jsou také velmi trvanlivé. Tyto odrůdy k nám dorazily především z asijských oblastí.

Kromě bylinných pivoněk můžete pěstovat i dřevité druhy. Jsou to opadavé keře s jednoduchými či poloplnými květy. Nejznámějšími jsou pivoňka křovitá (Paeonia suffruticosa) a pivoňka žlutá (Paeonia lutea) a jejich četné kultivary.

Jak pivoňky pěstovat?

Tyto nádherné rostliny se vyznačují dlouhověkostí, na jednom stanovišti je můžete nechat až patnáct let. Nejkrásnější a nejvíce kvetoucí jsou ve věku 6-8 let. Ideální doba výsadby je srpen a je vhodné vybrat jim slunné stanoviště s kyprou propustnou půdou, bohatou na živiny. Ty jsou nezbytné hlavně v době kvetení. Pokud rostlině živiny chybí, nasazuje méně květů a také květy dlouho nevydrží.

Pivoňky se hodí na záhony k dalším rostlinám nebo jako solitéry. Pokud je chcete pěstovat pro řez květů, ponechte mezi keři dostatek místa, a to alespoň 50-100 cm. Dřevité pivoňky nevysazujte na příliš teplé stanoviště, protože raší již velmi brzy.

Kromě dostatku živin je potřeba dodávat pivoňkám pravidelnou zálivku, ale pozor na přemokření, to jejich kořenovému systému velmi škodí. Pokud pivoňky kvetou jen málo, je to známkou nedostatku živin, špatně zvoleného stanoviště nebo toho, že jste je zasadili buď příliš mělce, nebo naopak příliš hluboko.

Pivoňky také špatně snášejí přesazování, proto je dobré zvolit jim takové stanoviště, na kterém je budete moci ponechat ideálně celou dobu jejich života.

Bylinné pivoňky potřebují ke zdárnému růstu a kvetení mulčovanou půdu a také podpěru stonků. Přihnojujte je kompostem nebo plnými hnojivy a na podzim jim dodejte ještě fosforečné a draselné hnojivo. Dřevité pivoňky přihnojujte jen mírně minerálními hnojivy s fosforem. U všech rostlin je třeba odstraňovat odkvetlé květy, aby rostlinu zbytečně nevyčerpávaly. Bylinným pivoňkám nezapomeňte na podzim seříznout stonky.