Meloun, brambora, okurka, nebo hruška?

Botanicky tato rostlina nemá s melounem nic společného, pochází z čeledi lilkovitých, což připomínají hlavně drobné bílé nebo modrobílé květy, které se výrazně podobají květům brambor. Název pepino souvisí se španělským výrazem pro okurku, v angličtině se této zelenině dokonce přezdívá "sweet cucumber" (sladká okurka). Ani s okurkou však u pepina nenacházíme kromě vzpřímeného růstu mnoho společných znaků. Aby se to ještě více zamotalo, některé hlasy tvrdí, že pepino chutná jako hruška. Tak co to vlastně je?

Přistupme k pepinu jako k samostatnému druhu. Rostlina nese latinský název Solanum muricatum a pochází pravděpodobně z oblasti Peru a Kolumbie. V našich podmínkách se pěstuje většinou v nádobách - při vysazení do volné půdy se může stát, že se pepino sice pěkně rozroste, ale rozkvete později a jeho plody nestačí uzrát do prvních mrazíků. Sazenici proto raději umístíme do květináče o průměru ne větším než 30 cm. Pokud všechny plody nedozrají koncem léta, postavíme nádobu na světlé a teplé místo v bytě, kde ještě postupně dozrají.

Přes zimu pak pepino potřebuje klid. Rostlinu ostříháme, uložíme do chladnější místnosti a omezíme zálivku. V novém roce si pak snadno namnožíme nové rostliny řízkováním.

Plody pepina dozrávají obvykle koncem srpna. Zelená slupka žloutne a objeví se na ní tmavozelené až fialové pruhy. Před konzumací pepino jen oloupeme a s dužninou můžeme naložit podobně jako s jiným sladkým ovocem - dá se jíst jen tak, nebo ji lze nakrájet do ovocného salátu či zmrzlinového poháru. Jestliže je úroda bohatá, můžete z těchto chutných plodů vyrobit i marmeládu.