Červivost třešní způsobuje vrtule třešňová, samice hmyzu z řádu dvoukřídlých, která klade vajíčka pod slupku nedozrálých plodů. Z vajíček se pak líhnou larvy v podobě bílých červíků, kteří často končí svůj nevítaný život v kompotech nebo palírnách. Zatímco v ovoci určeném pro výrobu pálenky nějací ti červi nevadí, v kompotu nebo v koláči s drobenkou je nesneseme.

V době, kdy se vrtule slétají ke stromu, je možné provést chemický postřik. Přítomnost vrtulí poznáte nejlépe tak, že na strom zavěsíte žluté lepové desky, na které se nežádoucí hmyz bude lepit. Nemůžete se však spoléhat, že takto odchytíte vrtule všechny - červivost tím možná zmírníte, ale stoprocentní řešení to není. Lepové desky vám spíš pomohou odhadnout moment, kdy můžete začít s postřikem.

Červivost můžeme zmírnit také péčí o okolí stromu. Larvy nemají moc šancí na vývoj, pokud okolní zemi zryjeme nebo posypeme páleným vápnem. Kdo má slepice, může je nahnat k třešni a nechat je, ať si na červících pochutnají. Velice důležitým krokem je pak důkladné odklizení veškeré úrody, včetně popadaných a nehezkých plodů. Čím více larev od stromu odneseme a zlikvidujeme, tím méně vrtulí budeme mít na zahradě napřesrok.

Kdo nemůže červy skousnout, ať už doslova, nebo v přeneseném slova smyslu, měl by se zaměřit na pěstování raných odrůd, které náletu vrtule třešňové unikají. Pro ty, kdo už na červivost rezignovali, máme malý tip: třešně před kompotováním namočte na pár hodin do osolené vody; červíci se vyplaví a ovoce bude čisté.