Skleníků je v nabídce ohromné množství. Dnes si můžete vybrat od nejjednodušších za pár peněz a s mizernou životností až po sofistikované litinové konstrukce ve stylu zámeckých zimních zahrad za stovky tisíc korun. Výběr necháme na vás. Jen pár základních rad pro stavbu skleníku:

  • 1) Správné místo

Skleník umístěte tak, aby nepřekážel. Uvědomte si, že jde o vcelku velkou stavbu, která může zastínit jiný záhonek, může stát ve výhledu a také může překážet v plánovaných budoucích stavbách. Uvědomte si, že skleník je ta nejkřehčí stavba na zahradě, a i otáčení s kolečkem kolem otevřených dveří může znamenat velký problém.

Stejně tak musíte umístit skleník tam, kde nevanou velké větry, a také ne pod stromy, protože tam by mohli skleník ohrožovat škůdci a choroby.

Důležitá je ale také dostupnost pro vodu. Tahat konve do nejvzdálenějšího koutu zahrady by asi nikdo nechtěl.

  • 2) Správná velikost

Ta závisí právě na umístění a také na tom, co plánujete ve skleníku pěstovat. Kaktusy nezaberou tolik místa jako ačokča nebo rajčata. Uvědomte si i svoje finanční možnosti – větší skleník je dražší, abyste pak nedělali kompromisy mezi kvalitou a velikostí.

  • 3) Stínění?

Ačkoli je dost podceňováno, je to jedna ze zásadních součástí skleníku. Přehřívání skleníku může rostliny uvnitř spolehlivě zničit. Zvlášť v tak horkých dnech, jaké panují toto léto. Navíc při natočení delší stranou na jižní stranu největší plocha skleníku přehřívá celý interiér. Stínění se může aplikovat jak zvenčí, tak zevnitř. Venkovní má lepší účinnost a navíc je ochranou i před špatným počasím (třeba i v zimě), vnitřní zase propouští víc světla.

  • 4) Materiál?

Sklo? Polykarbonát? První má výhodu ve vyšší kvalitě a životnosti (pokud tedy je nerozbijete vy nebo kroupy), polykarbonát má podobnou propustnost světla, ale je důležitá kvalita, protože levný polykarbonát (bohužel u nás většina v nabídce) křehne, praská, zatéká do něj…

  • 5) Větrání?

Určitě. Větrání je důležité. Malý skleník lze větrat pouze dveřmi. Větší už by měl mít otevíratelné části střechy nebo stran. Jednoznačně se vyplatí připlatit za automatické otevírání.