Sladký fenykl: Léčivá zelenina anýzové chuti

Fenykl sladký

Autor:

Fenykl obecný znali už staří Řekové, kteří jej považovali za všelék, a dokonce ho prý používali v boji proti obezitě. Řadu příznivých účinků na lidské zdraví má také vyšlechtěný fenykl sladký neboli hlíznatý, jehož listové bulvy se konzumují jako chutná zelenina.

Specifickou anýzovou chuť dodávají sladkému fenyklu silice anetol a fenchol, které jsou obsažené i v koření získávaném z fenyklu obecného. Bílé bulvy rovněž obsahují řadu vitaminů a minerálů potřebných pro správné fungování organismu a působí dobře zejména na trávení. Stejně jako fenyklový čaj, tak i bulvy fenyklu sladkého lze doporučit při nadýmání a dalších střevních potížích.

Fenykl sladký

Autor:

Přestože se sladký fenykl pěstuje především v Itálii a dalších jihoevropských státech, daří se mu dobře i v našich podmínkách, nevadí mu ani podzimní ochlazení. Naopak, v přílišném teple a na slunci vybíhá do květu, a tím se znehodnocuje chuť bulvy. Fenykl je dvouletou rostlinou a správně by měl kvést až druhým rokem. Bulvy však sklízíme hned první rok, a to asi 70 dní po výsevu. Aby fenykl nevykvetl ještě letos, měli bychom ho vysít ideálně kolem poloviny srpna a sklidit na podzim před prvními většími mrazy.

Vzcházejícím rostlinkám dopřejeme dostatek vláhy a raději polostín než přímé slunce. Vrostlé sazeničky vyjednotíme do sponu kolem půl metru; jde o poměrně rozložité rostliny, které okolo sebe potřebují dostatek místa. Jakmile je bulva velká přibližně jako vajíčko, můžeme k ní přihrnout zeminu - zelenina je pak křehčí a chutnější.

Tip: Zapečený fenykl se smetanou

Fenykl sladký

Autor:

Potřebujeme: 4 velké bulvy fenyklu nebo 5 menších, 1 šalotku, 3 stroužky česneku, kelímek smetany ke šlehání, tvrdý sýr na posypání (parmezán, ementál, čedar), olivový olej, muškátový oříšek, sůl, pepř, čerstvou petrželku

Postup: Bulvy fenyklu očistíme, zbavíme košťálků, nakrájíme na osminky a povaříme 5 minut v páře nebo v jemně osolené vodě. Šalotku nakrájíme na kolečka a spolu s fenyklem ji rozprostřeme do zapékací misky potřené olivovým olejem. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali utřený česnek. Poprášíme muškátovým oříškem, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme v troubě dozlatova. Hotový pokrm zdobíme petrželkou a podáváme s brambory nebo pečivem.

Komentáře

Načítám komentáře...