Pochopitelně se nemůžete dočkat, až budete louskat vlastní oříšky. Vlašským ořechům se ale musí dopřát čas, aby stačily dozrát. Jakmile se tak stane, zelená rubina okolo plodů praskne a ořechy vypadnou samy. Pod stromem bychom je však neměli nechat válet dlouho, aby nezačaly plesnivět. Ideálně bychom je měli průběžně sbírat nejméně každý druhý den.

K setřásání můžeme přistoupit poté, co ze stromu samovolně opadala zhruba čtvrtina ořechů. Větve ale neklátíme, aby se nepoškodily. Někdy ovšem nemáme ke sběru vlašáků ty správné podmínky. Pokud máte strom na chatě, kam jezdíte jen každý víkend, možná bude potřeba sklizeň urychlit, a to hlavně v případě deštivých předpovědí. Kromě toho někdy zapracuje i vítr, který spolu se zralými ořechy shodí i plody nezralé, z nichž se rubina těžko odstraňuje, a navíc nepěkně barví ruce a všechno okolo. Někdo nechává ořechy v rubině dozrát v uzavřeném igelitovém pytli, slupka potom povolí a odstraníte ji snáze.

Sklizené ořechy zbavené rubiny je třeba ještě dosušit 3-5 týdnů v jedné vrstvě na světlém a vzdušném místě.

Věděli jste, že:

  • Vlašské ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku.
  • Vlašáky můžete skladovat jako zdravou pochoutku na zimu: zahřejte je ve vodní lázni společně s medem v poměru 1:1 a plňte je do sklenic se šroubovacím víčkem.
  • Chuť vlašských ořechů se dobře pojí s chutí sýra, výtečná je například kombinace s nivou nebo hermelínem. Vlašáky proto mohou zdobit každou sýrovou mísu.