1. Používejte podzimní travní hnojivo s vyšším obsahem draslíku

Na podzim na nás trochu vlivem končící trávníkářské sezony doléhá lenost a máme tendenci některé činnosti podceňovat. Představte si ale, že by vám přes celou zimu nikdo nedal najíst. Přesně tak se cítí trávník, pokud nedostane zdravou dávku vhodných živin – především draslíku, který je zásadní pro růst a posílení kořenového systému. Rozhodně nehnojte stejným hnojivem, které jste používali v sezoně - má zcela jiný poměr živin oproti podzimnímu hnojivu, zejména vysoký podíl dusíku.

Zkušení trávníkáři a ti, jimž záleží na přírodě, již nepoužívají chemická hnojiva, ale přecházejí na ta organominerální. Například podzimní holandské travní hnojivo Pure Autumn používají také profesionální greenkeepeři na golfových hřištích. Kromě správné výživy poskytnete trávníku aplikací tohoto hnojiva také ochranu před plísněmi a zničíte mech a zamezíte jeho dalšímu růstu.

2. Sekejte, dokud tráva roste

Rozhodně ještě neuskladňujte sekačku k zimnímu spánku. Tráva totiž roste do té doby, dokud má dobré podmínky – dostatek živin, vláhu a teplota půdy je nad 7 °C. Pokud si nejste jisti teplotou a chcete mít stoprocentní přehled, můžete použít vpichovací půdní teploměr. Závlahu ještě nezazimujte a v případě potřeby dál zavlažujte, a to ideálně jednou týdně, vydatně a ráno, aby tráva přes den stihla vyschnout.

Kdybyste nyní se sekáním přestali, tráva by mohla růst třeba až do začátku prosince. Dlouhá stébla jsou pak náchylnější na plísně, rzi a jiné travní choroby. Na jaře byste pak trávník museli výrazně „podseknout“, abyste se dostali na požadovanou výšku, a tím mu hned zkraje sezony nenávratně ublížit.

3. Sekejte ostrou sekačkou a sbírejte trávu

Mějte stále naostřené nože nebo vřeteno sekačky. Trávník potřebuje ve zdraví přečkat celou zimu, tupou sekačkou byste poškodili a roztřepili travní stébla. Posekanou trávu vždy sbírejte do koše, tedy NEmulčujte. Přestože vám nesbírání trávy ušetří trochu času, v trávníku se pak tvoří vrstva nežádoucí plsti, která způsobuje jeho řídnutí a další nežádoucí účinky.

4. Sbírejte listí a vyčesávejte starou plsť a mech

Nezanedbávejte úklid trávníku od listí. Silnější vrstva, především zvlhlého listí může na trávníku udělat pěknou paseku a přinést nechtěné plísně. Použít můžete například plastové švédské hrábě nebo například vyčesávací kazetu, kterou disponují vřetenové sekačky českého výrobce sekaček Swardman. Vyčesávač pomůže s odstraněním plsti v trávníku nebo mechu. Vyčesaný nebo shrabaný materiál můžete vysypat a přesouvat po zahradě v praktickém vaku na trávu a listí a následně zkompostovat.

Kompletní seznam témat a tipů k péči o trávník najdete na trávníkářském blogu milujusvujtravnik.cz.

Autor:

Ing. Tomáš Šena, dlouholetý trávníkář a zakladatel Swardman.com