Mandloně pocházejí podle všeho z oblasti Malé Asie, nicméně přesná lokalita původu není úplně známa. Ke zdárnému růstu a velké úrodě potřebují vhodné klima, které u nás nacházejí například na jižní Moravě. Nicméně i v Čechách se dají úspěšně pěstovat, pokud si zvolíte dobrou odrůdu a postaráte se jí o vhodné pěstební podmínky.

Jak pěstovat stromy mandloní?

Stromy samy o sobě jsou poměrně odolné vůči podnebním podmínkám, ale to již neplatí o jejich květech. Ty jsou poměrně citlivé zejména na mrazy a vítr, proto je třeba jako stanoviště zvolit místo chráněné proti větru a vyhnout se pěstování mandloní na plochách, které se stávají mrazovými kotlinami. Ideální jsou polohy mající alespoň 250 metrů nadmořské výšky, dostatečné celoroční srážky a minimální průměrnou roční teplotu neklesající pod 7 °C.

Mandloně potřebují středně těžkou, avšak dobře propustnou půdu a dobře zásobenou živinami. Jsou schopné snést dočasné sucho, naopak přemokřená a těžká půda má negativní vliv nejen na kořenový systém stromů, ale na jejich celkový vývoj a na objem úrody.

Stromy se obvykle vysazují na jaře a mladým rostlinám je třeba upravit korunku tak, že ponecháte pouze 4-5 hlavních větví a terminál zkrátíte na maximálně pět pupenů. V létě je potom potřeba odstraňovat přebytečné letorosty a prodloužené výhony zkrátit na délku půl metru. Tím docílíte toho, že hlavní větve budou bohatší a pevnější, začne se vytvářet boční obrost a celková koruna bude kompaktnější.

Korunku je třeba udržovat i v dalších letech, můžete si vytvořit ještě jedno nebo dvě patra navíc, a stále je třeba odstraňovat poškozené či suché větve, ale také větve příliš zahuštěné, aby plody měly dostatek místa a světla ke zrání.

Zralé plody poznáte tak, že zelené oplodí (slupka jako u vlašského ořechu) začne sesychat a praskat. Ořech mandle z oplodí vyjmeme a necháme dosušit na lískách nebo sítech v provzdušněných místnostech. Dále skladujeme mandle v suchém a chladném prostředí, a pokud možno ve skořápkách, protože tak si mohou zachovat své chuťové vlastnosti i několik let, zatímco vyloupané ze skořápky mají tendenci žluknout a hořknout.

Které odrůdy jsou vhodné k pěstování?

Mandloně patří mezi stromy, které mohou být cizosprašné i samosprašné, záleží na odrůdě, proto se dobře informujte, než si strom pořídíte. Pokud máte možnost pěstovat stromy dva, je to velmi vhodné, protože i když budou samosprašné, máte větší šanci na bohatší úrodu. Mezi oblíbené a u nás pěstované odrůdy patří Nikol, která je velmi odolná proti nízkým teplotám, Sladkoplodá krajová, jejíž velké sladké plody se hodí ideálně pro přímou konzumaci, nebo Vama, jejíž plody se hodí nejen pro přímou spotřebu, ale také například k výrobě mandlového oleje.