Vánoční hvězda se stala součástí Vánoc tak jako cukroví nebo stromeček. Její sametové listeny s barvami od bílé, přes žlutou, růžovou, oranžovou, až po červenou zdobí naše stoly nebo police po celé svátky. Někteří z nás si každý rok koupí novou květinu a po svátcích, když její listy opadají, ji jednoduše vyhodí. Ale budete-li mít trpělivost, můžete si ji uchovat a každý rok se radovat z toho, jak roste a její listeny se obnovují. A koneckonců vás to vyjde levněji, než si neustále pořizovat novou.

Správné zakrytí pomůže barvám

Na poinsettii jsou nejzajímavější její barevné vrchní listeny, ale k tomu, aby se hezky vybarvily do zářivých barev, je potřeba, aby rostlina vykvetla. A k tomu potřebuje pravidelné střídání tmy a světla.

Pokud jste uchovávali hvězdu ve sklepě, vyneste ji domů a postavte ji na stabilní místo, kde s ní nebudete muset hýbat. Neměla by ofouknout, takže ji nedávejte k oknu, kterým větráte, nebo k balkonu, aby se k ní nedostal přímý chladný vzduch.

Rostlina potřebuje 12 hodin denně světlo a 12 hodin tmu. Ta však musí být úplná, na rostlinu nesmí dopadat ani paprsky z pouličního osvětlení, proto je potřeba hvězdu dobře zakrýt, ideálně papírovým sáčkem nebo taškou, nebo třeba papírovou krabicí či tkanou neprůsvitnou látkou. Večer rostlinu zakryjte a ráno ji opatrně odkryjte a dopřejte jí denní paprsky.

Pravidelná zálivka je nezbytná

Vzhledem k tomu, že listeny pohltí mnoho vlhkosti, je třeba substrát hvězdy udržovat neustále zvlhčený, nikoli ale přemokřený. Pravidelně proto rostlinu zalévejte, nejlépe měkkou odstátou vodou pokojové teploty. Každý týden jí dopřejte také pravidelné přihnojování buď pro kvetoucí pokojové rostliny, nebo pro citrusy.

Hvězdě také vyhovuje vyšší vzdušná vlhkost, proto můžete její listy rosit, nebo do blízkosti rostliny umístěte zvlhčovač vzduchu.