To, co vypadá jako kámen, jsou ve skutečnosti vrcholky dvou tlustých listů přitisknutých k sobě. Ve štěrbině mezi nimi se na jaře objevuje květ žluté, bílé nebo růžové barvy, který se rozvíjí kolem poledne a na noc se opět zavírá. Litopsy pocházejí z pouštních oblastí jižního cípu Afriky a díky jedinečné kresbě na povrchu listů jsou velice dekorativní i v době, kdy zrovna nekvetou.

Kdo se někdy dočetl o existenci živých kamenů, určitě hned zatoužil mít aspoň jeden takový doma. V rostlinné říši je to zkrátka rarita, a navíc sukulentní rostliny nebývají na pěstování nijak náročné, postačí jim jižní parapet a zálivka jednou za uherský rok. Nebo je to snad s živými kameny jinak?

Chyba č. 1: Zalévání v zimě

V zásadě u litopsů skutečně platí to samé co u ostatních sukulentů, nároky na pěstování jsou však přeci jen něčím specifické; pokud například řekneme, že by se neměly moc zalévat, myslíme tím, že by zálivka měla být skutečně minimální. Nejčastější pěstitelskou chybou je obava, aby litopsy neuschly. Ony hned tak neuschnou. Ale přelité mohou zcela zahynout a už jim nebude pomoci.

Během zimy živé kameny nezaléváme vůbec. Možná vás vyděsí, že listy začnou uvadat, ale vytrvejte. Rostlina neusychá, jen se "převléká". Staré listy budou na konci zimy nahrazeny novými, jasnějšími a svěžími. Teprve když na jaře zbyde ze starých listů pouhá slupka, můžete vzít do ruky konvičku a litopsy mírně zalít. Zálivku pak přes léto opakujte jen asi jednou za dva týdny, aby substrát mohl dostatečně proschnout. Pokud litopsy letníte, nesmí na ně pršet!

Chyba č. 2: Málo světla

Litopsům je potřeba dopřát maximální možné osvětlení, vhodné je tedy jižní nebo jihozápadní okno. Světlo tyto rostliny potřebují i během zimy, a dokonce i při klíčení. Semínka vyséváme na povrch písečného substrátu a opatrně zavlažujeme.

Chyba č. 3: Mělký květináč

Litopsy jsou specifické tím, že většina jejich těla roste pod zemí, na povrch vykukují jen oblé vrcholky listů. Měli bychom je tedy pěstovat ve vyšších květináčích, kde budou mít pro podzemní růst dostatek místa.

Chyba č. 4: Nákup změklé rostliny

Kupujete-li už vzrostlou rostlinu, hmatem otestujte její pevnost. Je-li litops změklý, znamená to, že o něj nebylo dobře postaráno, možná byl příliš zaléván a začíná uhnívat. Taková rostlina se pak špatně zachraňuje a nebudete se z ní radovat dlouho.