Svilušky podobně jako mšice vysávají šťávu z listů, a tím rostlinu oslabují. Listy začnou žloutnout, hnědnout, až postupně uschnou a odumřou. Se sviluškami se potýkáme v létě na zahradě i ve sklenících, kde rády napadají zeleninu, přes zimu se ale často objevují i v bytech. Protože si libují v teple a suchu, vyhovuje jim prostředí přetopených bytů, kde se drží suchý vzduch. Prevence a první pomoc se tedy nabízejí přímo samy: snížíme teplotu topení a zvlhčujeme.

Přítomnost svilušek odhalíte prozkoumáním listů, škůdci se většinou drží na jejich spodní části. Když si vezmete lupu, uvidíte miniaturní pavoučky se čtyřmi páry nohou, přičemž jejich zbarvení může být různé, od světle zelené barvy přes červenou a hnědou až po černou. Mezi spodní stranou listů a vrcholem výhonů svilušky vytvářejí jemnou bílou pavučinku. Pokud je napadení škůdci v raném stadiu, možná postačí, když rostliny osprchujete a listy důkladně otřete vlhkou houbičkou.

Babičkám se osvědčil domácí postřik z odvaru z cibulových slupek nebo z heřmánku. Heřmánkový odvar bychom za účelem postřiku měli ředit vodou v poměru 1:5, cibulový odvar ředit ani nemusíme. Odvarem naplníme postřikovač a rostliny jím ošetřujeme jednou za několik dnů.

Je-li nákaza v pokročilém stadiu nebo sprchování a babiččiny recepty nezabraly, zkuste aplikovat některý z postřiků na bázi přírodních látek, jako například Biool, Neudosan, Spruzit nebo Bioan. Bio preparáty jsou šetrnější než postřiky chemické, a jsou vhodnější právě do bytů, kde je budete kromě svilušek vdechovat i vy a vaši domácí mazlíčci.

Proti sviluškám existuje také zbraň živá, a tou je dravý roztoč Phytoseiulus persimilis. Od svilušky se liší jasně oranžovou barvou a rychlým pohybem. Nevysává přitom listy rostlin, ale samotné svilušky i jejich vajíčka, a sám se také rychle rozmnožuje, takže invazi svilušek během pár týdnů zlikviduje. Může se však stát, že během zkoušení dalších metod typu sprchování nebo přírodní postřiky usmrtíte nejen svilušky, ale i dravé roztoče. Tito drobní pomocníci jsou hodně citliví na mikroklima a není zaručeno, že se jim bude právě u vás dařit.