Dovážené kaki bohužel nebývá nejlevnější, a tak si koupíme jen tak pár kousků pro zpestření jídelníčku, než abychom z něj vyráběli experimentální marmelády a koláče. Navíc se v obchodech prodává ještě nezralé, aby déle vydrželo, a jako takové je velmi trpké. Musíme proto čekat třeba i dva týdny, než řádně dozraje a bude vhodné ke konzumaci. Když potom nevychytáte ten správný moment a kaki nesníte včas, může začít zahnívat. V době zralosti se totiž rychle kazí...

Tomel japonský (Diospyros kaki) je poměrně choulostivá rostlina, jeho pěstování v našich podmínkách však není nemožné, zvláště bydlíte-li na jižní Moravě nebo v Polabí. V zahradnictvích nicméně seženete i odolnější odrůdy, které snesou větší mrazy; většinou půjde o křížence tomelu japonského a tomelu viržinského, případně o tomel japonský naroubovaný na podnož nejodolnějšího tomelu kavkazského. Je nutné nechat si od zahradníka poradit, jaký druh bude pro vaše konkrétní podmínky nejvhodnější. Tomel je možné pěstovat i v nádobě, aspoň třeba v prvních letech, kdy je stromek nejnáchylnější k promrznutí. Přes léto ho budeme mít venku a na zimu ho schováme do světlé chodby nebo nevytápěné zimní zahrady.

Pro tomel vybíráme slunné stanoviště chráněné před větrem, mladé rostliny ale zvykáme na sluneční paprsky postupně a v zimě je obkládáme chvojím. Většina odrůd je samosprašná, takže by vám měla pro tvorbu plodů stačit jediná rostlina. Existují ale výjimky. Zemina by měla být ideálně propustná a výživná. Počítejte s tím, že stromku déle trvá, než si vytvoří kořenový systém, a v prvních letech poroste pomalu.

Plody dozrávají na podzim a úroda bývá i v našem podnebním pásu bohatá. Se sklizní ale nespěchejte, ovoce klidně nechte přejít mrazem, aby definitivně ztratilo svou trpkou chuť. Kaki je nabité betakarotenem, obsahuje vitamin C, hodně vlákniny a také cenné antioxidanty, které brání rozvoji nádorových onemocnění. O důvod víc, proč ho jíst a pěstovat.