• Semínka paprik si s klíčením někdy dávají na čas, může to trvat i několik týdnů, než ze substrátu vykouknou zelené rostlinky. Stane se ale, že čekáte marně a z květináče nevykoukne nic. Prvním předpokladem k úspěšnému vypěstování sazenic je kvalitní osivo od prověřené značky nebo od menších společností, které se na papriky přímo specializují. Hledět bychom měli také na stáří semen, protože s každým měsícem klesá jejich klíčivost; nákup ve výprodejích starých zásob se tedy nemusí vyplatit.
  • Pro urychlení klíčení je vhodné semena paprik před výsevem namočit na den do vlažné vody. Papriky se vysévají do lehkého substrátu s hrubším pískem, vrstva nad semeny by neměla být silnější než 1 cm. Semínka ale můžete předklíčit i na buničině navlhčené odstátou nebo převařenou vodou.
  • Nádobu se substrátem či buničinou je třeba postavit na teplé místo, kde se bude teplota držet nad 25 °C a nikdy neklesne pod 22 °C. Nejlepším umístěním je radiátor u jižního, západního nebo východního okna. Pro udržení vyšší teploty můžeme nádobu přikrýt netkanou textilií nebo třeba i jen papírem. Čím větší teplo semínkům bude, tím rychleji z nich vyrostou sazeničky. Substrát udržujeme mírně vlhký.
  • Od chvíle, co se klíčky proklubou z hlíny ven, budou potřebovat kromě tepla také hodně světla. Když se na rostlinkách objeví první pravé lístky, přepíchneme je do samostatných nádobek, které jsme vymyli horkou vodou. Použít se dají i kelímky od jogurtu, jen do nich musíme udělat vespodu otvor, kudy bude odtékat přebytečná voda při zalévání. Papriky jsou hodně náchylné k plísním, substrát by proto nikdy neměl zůstat přemokřený.
  • Pokud sazeničky přestávají růst a jejich lístky jsou malé a nažloutlé, znamená to, že potřebují přihnojit. Na přemíru hnojení rostlina naopak reaguje krabatěním listů. Papriky budete moci vysadit ven do půdy až v polovině května, kdy už nebudou hrozit přízemní mrazíky. Tři týdny před výsadbou je dobré půdu nechat prohřát pod černou mulčovací fólií, kterou pak můžete na záhoně nechat a sazenice paprik vysadit do vystřižených otvorů.