Petúnie, stejně jako muškáty, surfinie, begonie či Million Bells, patří k oblíbeným letničkám, pěstovaným v nádobách na slunných terasách či balkonech. Jejich pestré květy vytvářejí obrovské záplavy, které od počátku léta až do podzimu lákají spousty motýlů, včel a dalšího hmyzu.

Sazeničky si můžete na jaře koupit v zahradnictvích a obchodech pro pěstitele, ale pokud si je vypěstujete ze semen, můžete si jednak vybrat z většího množství barev a odrůd, a to doslova za pár korun, a jednak si zajistíte sadbu, která bude odolnější proti nepřízni počasí než kupované, již vzrostlé sazeničky, ale také proti různým virovým onemocněním, která se mezi semeny, na rozdíl od sazenic, nepřenáší.

Pokud se rozhodnete pro pěstování petúnií ze semínek, máte právě teď správný čas. V teple domova si zajistíte, že vám včas vzejdou, abyste je mohli vysadit ven, až přijde jaro.

Semínka petúnií jsou jedna z nejmenších, která můžeme zakoupit. Manipulace s nimi by byla velmi obtížná, proto jsou obalena v kaolinovém obalu, který je zvětšuje alespoň na rozměr 1-2 mm, čímž se usnadňuje práce s nimi. Takovým semínkům se říká peletky. Při výsevu dodržujte mezi semínky rozestupy, aby se rostlinky vzájemně neutlačovaly.

Jak správně předpěstovat sazeničky?

Petúnie potřebují lehký, dobře vyhnojený substrát, s nižším ph a vysokým obsahem železa. V obchodech můžete zakoupit zeminu přímo pro balkonové květiny a pelargonie. Peletky vysejte do nádoby na povrch substrátu, jemně je přimáčkněte, ale nezahrnujte je zeminou. Substrát je třeba udržovat přiměřeně vlhký, ale ne přemokřený, proto zejména v prvních dnech peletky roste rozprašovačem. Tím zabráníte přemokření a následného vzniku plísní, zároveň ale vytvoříte ideální podmínky, aby peletky praskly a uvolnily semínka.

Ke klíčení potřebují petúnie také stálou teplotu mírně nad 20 ºC, proto je postavte blízko topení či jiného zdroje tepla, nebo nádoby postavte na elektrickou dečku. Teplotu je třeba udržovat stálou po celý den i noc. Dejte také pozor, aby nádoby se semínky nebyly v průvanu, například v blízkosti okna, kterým větráte.

Než rostliny vyklíčí, je třeba jim také dopřát 100% vzdušnou vlhkost, proto nádoby přikrývejte fólií nebo nějakým plastovým krytem, který však propouští sluneční paprsky. Po vyklíčení fólii odstraňte, aby sazeničky měly dostatek čerstvého vzduchu a nenapadaly je plísňové či houbové choroby nebo nemoc zvaná padání klíčních rostlin.

Jakmile rostlinky trochu povyrostou (zhruba po dvou týdnech od vyklíčení), snižte teplotu na 15-18 ºC a dopřávejte jim dostatek světla, nicméně pouze po dobu 12 a méně hodin. Můžete je přemístit na jižně orientované stanoviště, kde se jim bude velmi dařit. Nedostatek světla, stejně jako příliš vysoká teplota by mohly vest k tomu, že rostlinky se příliš rychle “vytáhnou” a budou velmi slabé.

Kdy sazeničky přesadit?

Vzrostlé rostlinky přesazujte přibližně po měsíci, jakmile jsou dostatečně silné a nemají ve společné nádobě dost prostoru. Přesazujte je do jednotlivých kelímků nebo květináčků, případně máte-li doma prostor, můžete je vysadit již přímo do truhlíků, ve kterých je pak budete umísťovat na balkony a terasy. Ven je však nedávejte, počkejte do půlky května, až po “zmrzlých mužích”, kdy už nebudou hrozit poslední mrazíky. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku a přihnojování, aby mohly nasadit na bohaté množství květů.