Magnolie patří mezi nejkrásnější okrasné dřeviny našich zahrad a parků. Rozhodně jim sluší pozice solitéra, kdy mohou vyniknout jeho velké květy i rozložitá koruna. Ať už zvolíte nižší, široké keře, nebo rozložité stromy, vždy počítejte s tím, že kolem sebe potřebují dostatek prostoru. Keře magnolií jsou od nízkých až po rozložité a zpravidla kvetou časně zjara. Stromy mohou podle druhu dorůstat až do výšky dvaceti metrů, mívají obří listy a jejich květy zdobí korunu od poloviny jara až do léta.

Který druh si vybrat?

Podle velikosti a možností vašeho pozemku byste se měli rozhodnout, zda magnolii pěstovat jako keř, či strom. Keře bývají z hlediska místa úspornější a také dorůstají nižší výšky, takže se hodí na menší pozemky nebo k vyplnění prázdného místa. Strom naopak vynikne především tehdy, má-li kolem sebe dostatek prostoru, aby jeho větve nebyly ničím omezované.

Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata)

U nás jeden z nejoblíbenějších a nejpěstovanějších keřů. Původem pochází z Japonska, ale do Evropy byl dovezen již v 19. století a u nás se objevuje ve dvacátých letech minulého století, kdy roku 1927 byla jedna z rostlin zaznamenána v předávacím protokolu Průhonického parku.

Keř dorůstá do výšky 2-3 metry a lze jej pěstovat i v nádobách, protože roste velmi pomalu. Je to nádherná dekorativní rostlina ideální pro menší zahrady. Kvete obvykle již v dubnu, ještě před vyrašením listů. Květy jsou bílé, středně velké, velmi vonící, střapaté a bohaté.

Šácholan liliokvětý (Magnolia liliiflora)

Další z oblíbených keřů, jehož světle purpurové květy o velikosti 6-7 cm nakvétají v období května a června. Květy nevoní, což může být důležitým faktorem například pro alergiky. Na rozdíl od hvězdicovité magnolie je liliokvětá odrůda choulostivější na mrazy, proto je třeba ji na zimu dobře chránit. Její kultivar „Nigra“ je známý svými temně purpurovými listy, dosahujícími velikosti až 12 cm.

Šácholan Soulangeův (Magnolia x soulangiana, syn. M. x soulangeana)

U nás jeden z nejoblíbenějších a nejvíce pěstovaných hybridů. Lze jej pěstovat jako keř nebo jako strom, dorůstající do výšky 5 m. Obě rostliny se rozrůstají do šířky rovněž až 5 metrů. Má listy dlouhé 10-15 cm a široké 7-10 cm. Také květy bývají dlouhé až 10 cm, zvenku mají růžové až purpurové zbarvení, vnitřek květu je bílý. Magnolie kvete od konce dubna do května, zpravidla dříve, než vyraší první listy.

Tento hybrid byl vyšlechtěn ve Francii kolem roku 1826 ze dvou čínských druhů šácholanů a k nám byl přivezen krátce na to, roku 1844, kdy byla první rostlina vysazena v Praze v Královské oboře. Šácholan obnažený (Magnolia denudata) – rovněž odrůda pocházející původem z Číny. Jedná se o strom dorůstající výšky 5-8 m, avšak velmi rozložitý. Jeho květy rovněž nakvétají od dubna do května a mají slonovinově bílou barvu. Jejich velikost se pohybuje mezi 12-15 cm, listy bývají trochu menší. Je to vhodná rostlina do každých klimatických podmínek.

Šácholan japonský (Magnolia kobus)

Stejně jako šácholan obnažený paří i tato odrůda mezi středně vysoké stromy s výškou až 10 m a šířkou kolem 8 m. Jeho domovinou je Japonsko. I jeho květy mají velikost do 15 cm a jejich bílé až lehce načervenalé pohárky vydávají příjemnou vůni. Japonský šácholan začíná kvést teprve ve věku mezi 10. a 15. rokem, proto se neznepokojujte, pokud několik let na jeho větvích spatříte pouze listy, které začínají rašit zpravidla v květnu.

Šácholan velkolistý (Magnolia macrophylla) a šácholan trojplátečný (Magnolia tripetala)

Pocházejí původem z USA. Stromy dorůstají výšky kolem 10 až 12 metrů a začínají nakvétat později než původně asijské druhy. Květy se objevují až v červnu a červenci. Oba druhy mají velké listy, dosahující délky 50-60 cm, a rovněž květy se vyznačují rozložitostí. U prvního druhu až do délky 15 cm, u druhého pak kolem 18-25 cm. Obě odrůdy kvetou bíle a patří k choulostivým druhům. Pozor, květy šácholanu trojplátečného vydávají velmi nepříjemnou vůni, proto se nedoporučuje pěstovat tento strom v blízkosti obydlí.

Šácholan zašpičatělý (Magnolia acuminata, syn. M. hypoleuca)

Tento druh magnolie, který k nám byl dovezen v 18. století z USA, patří mezi velikány, stromy dorůstají až do výšky 20 m a mají kuželovitou korunu. Nakvétá během června až července a jeho květy mají žlutavě zelenou barvu. Jsou drobnější než u předchozích druhů, mají v průměru pouze 5-7 cm a také listy dorůstají maximálně do 20 cm délky.

Šácholan obvejčitý (Magnolia obovata)

Posledně zmíněný druh patří rovněž ke stromům mohutného vzrůstu, a to až 25 m. Je tedy vhodný pro velké zahrady nebo parkové pěstování, kde může vyniknout jako solitérní rostlina. Jeho koruna je velmi rozložitá, nepravidelná, listy jsou rovněž velké a květy dorůstají do šířky 14-16 cm. Navenek mívají nachové zbarvení, vnitřek květu je bílý. Vykvétá během června a květy rostou na větvích společně s listy. Tento druh patří mezi citlivější šácholany a vyžaduje stanoviště chráněné před větrnými poryvy.