Hlávkový salát je skvělou zásobárnou vitaminů, železa, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Hodí se do salátů i jako příloha k masům. Jeho růst je poměrně rychlý, a tak můžeme velmi brzy sklízet první úrodu. Setí provádíme přibližně 6-12 týdnů před samotnou výsadbou, pro rychlení nám pomůže skleník, fóliovník nebo pařeniště. Některá zahradnictví již dokonce prodávají první sazeničky, které si můžete „dopěstovat“, než je vysadíte ven na záhony.

Pokud budete salát vysévat, doporučujeme namočit semínka na několik hodin do vody, čímž urychlíte jejich klíčivost. Pak je nechte dobře oschnout, aby se během setby nelepila k sobě. Vysévat je můžete do pařeniště nebo do nádobek. Skvělé jsou jednorázové květináčky z rašeliny, které se později v půdě rozloží, takže vzrostlé sazeničky můžete přesazovat na záhonky přímo v nich.

Důležitý je substrát, do nějž semínka dáváte. Můžete jej koupit již hotový, nebo si jej namíchejte z prosátého kompostu, zahradní rašeliny, perlitu a písku. Do této směsi vysejte semínka a navrch přidejte trochu prosáté zeminy. Semínka se vysévají do hloubky 0,5-1 cm a je na vás, jestli raději vyséváte semínka do řádků a pak rozsazujete, nebo vysejete rovnoměrně po celé ploše. Nebo vysejete semínka vždy po dvou až třech kouscích do připravených nádobek.

Za předpokladu, že semínkům dopřejete ideální podmínky, vyklíčí během 3-7 dnů. Pokud bude teplota ve skleníku (či pokud je pěstujete doma na parapetu) 25 ºC, mohou vyklíčit již za dva dny! Při vyšších teplotách jejich klíčivost rychle klesá. Velmi nízké teploty semínkům neuškodí, ale vyklíčí za mnohem delší dobu.

Zalévání provádíme měkkou, nejlépe odstátou vodou a zpočátku je vhodné používat rozprašovač, který je k semínkům citlivější. Rovněž pomáhá udržovat dostatečnou vlhkost vzduchu, která je pro úspěšné vyklíčení semen nezbytná.

Nezapomínejme ani na příliv slunečních paprsků. Ve fóliovníku nebo skleníku to není problém. Pokud předpěstování provádíte v pařeništi, je důležité, abyste jej zakryli propustnou fólií, skleněným nebo plastovým krytem.

Které odrůdy se hodí pro rychlení?

K rychlení jsou vhodné saláty, které mají krátkou vegetační dobu. Ostatní odrůdy je vhodné pěstovat pro pozdější sklizeň. Na trhu samozřejmě můžete zakoupit přímo ty odrůdy, které se k rychlení hodí. Mezi nejoblíbenější patří Neferin a Safír, které lze pěstovat ve studeném fóliovníku a skleníku. Dále zde můžete předpěstovávat např. Cézaros, Děvín a Tyrkys. Tyto tři odrůdy však můžete pěstovat i ve vytápěných rychlírnách.

Pro vytápěný skleník nebo pařeniště jsou dále vhodnými také odrůdy Smaragd S, Citrin, Brilant či Bremex.