Řeřicha setá je velkou zásobárnou vitaminů, a proto by bylo škoda zapomenout na ni při přípravě salátů, polévek nebo příloh k masům. Je nenáročná na pěstování a sklízet ji můžeme postupně již po několika týdnech.

Její původní domovinou byly země Orientu, především Irák, odkud se již v době antiky rozšířila do Evropy a Asie. Řeřicha byla považována nejen za chutnou bylinku, ale také za léčivku, kterou lékaři doporučovali konzumovat především při poruchách krvetvorby nebo při potížích s močovým ústrojím.

Tato nenáročná bylinka obsahuje betakaroteny, zejména vitamin B1 zvaný thiamin, a také antioxidanty, které jsou důležité při podpoře imunitního systému organismu. Kromě nich obsahuje řeřicha hořčík, vápník a železo, proto je tak skvělým doplňkem pro lidi trpící jejich nedostatkem a problémy s krvetvorbou, například chudokrevností. Řeřicha navíc díky svými účinným látkám pomáhá tvorbě trávicích šťáv, takže se hodí například při nechutenství, tlumí kašel a pomáhá správné funkci žlučníku a jater.

Řeřichu můžete pěstovat venku na záhonech, kde ji zasejete a necháte pomalu vzejít. Zde vám bude dorůstat až do výšky 40 cm, pak ji můžete sklízet. Ale nejčastěji se tato bylinka pěstuje doma v květináčích nebo jen na miskách, protože tak ji velmi urychlíte a její zelené lístky můžete sklízet již během několika týdnů. Řeřichu lze také pěstovat na semena, jejichž klíčky jsou opravdovou vitaminovou bombou a velmi oblíbené jsou především v salátech nebo různých přílohách. V tom případě je můžete konzumovat již po několika dnech od vyklíčení.

Řeřichu stačí vysévat na polystyrenové nebo plastové misky, pokud nemáte právě k dispozici květináč. Také pro začátek stačí položit na misku papírové utěrky nebo vatu jako podklad. Semena nasypte i v hustším množství na misku, přikryjte potravinovou fólií nebo dejte do mikrotenového sáčku a nechte vzejít. Je potřeba pravidelně zalévat, semena nesmí vyschnout, jinak se velmi snižuje jejich klíčivost.

Již během dvou až tří dní vám řeřicha vyklíčí, pak můžete fólii již odstranit. Řeřichu můžete sklízet již po týdnu, stačí odstřihávat její zelené výhonky, které si můžete jednoduše nasypat na namazaný chleba, přidat je do zeleninového salátu nebo jimi ochutit polévku.

Pokud byste se rozhodli pěstovat řeřichu na klíčky, pak je vhodné zakoupit si přímo speciální pěstební misky, protože vata nebo papírová utěrka, nebo dokonce zemina by vaše semínka znečistila, takže by se již pro přímou konzumaci nehodila. Pozor také dejte, abyste na klíčky zakoupili speciální balení. Nelze konzumovat semena zakoupená v zahradnictvích nebo hobby marketech. Ta bývají chemicky ošetřena a jsou určena právě pro setbu na záhony nebo k rychlé setbě a sklizni jejich zelených částí. Semena k pěstování na klíčky však seženete například v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu a často je prodávají právě i s nádobami na pěstování klíčků.