Dřevnaté liány s bílými, růžovými či fialovými květy, které až v půlmetrových hroznech v době květu zdobí mnohé zahrady a domy, dodají pergolám či zídkám okouzlující nádech romantiky. Zpočátku je třeba být trpělivý, neboť vistáriím trvá pět až osm let, než poprvé zakvetou, ale potom se můžete z jejich nádherných květů těšit každý rok.

Liány dorůstají do výšky 8-12 metrů, záleží na kultivaru a také na způsobu pěstování (hnojení, tvarování a množení). Jejich kmeny i větve se ovíjejí kolem pergol či plotů, dokážou se však velmi dobře uchytit i na rovné zdi. Listy vistárií jsou lichozpeřené a vyrůstají na větvích střídavě, květy rostoucí v bohatých hroznech o délce až 50 cm mají tvar roztažených motýlích křídel. Nejčastěji mají bílou, růžovou, fialovou barvu, ale výjimkou nejsou ani květy modrofialové, červenofialové a další odstíny základních jmenovaných barev. Květy většinou vypučí dříve, než dojde k rozvinutí listů.

Ideální místo k pěstování?

Vistáriím se dobře daří na slunném teplém stanovišti, které je chráněné před silnými, zejména severními větry. Vzhledem k tomu, že se jedná o popínavou liánu, zvolte takové stanoviště, kde se může rostlina dobře k něčemu přichytit a její rozrůstající větve se budou dobře vyjímat, takže například pergoly, zahradní zastřešené terasy, vchod domu nebo branka od zahrady, vysoké opěrné zdi, balkony a terasy apod.

Tyto liány potřebují hlinitou, dobře propustnou půdu, která obsahuje mnoho živin. Vylepšete ji kompostem s neutrálním či jemně zásaditým ph. Pozor však na půdu s velkým obsahem vápníku. Ta je pro vistárii nevhodná, neboť nadbytek vápníku způsobuje žloutnutí listů (chlorózu).

Vistárie vysazujte dál od zdi, aby její kořenový systém netrpěl suchem a mohl ze zeminy čerpat dostatek vláhy a živin. V případě, že budete přihnojovat, použijte pouze kyselá hnojiva. Vistárie je velmi mohutná liána a množství jejích květů je rovněž velké, proto potřebuje kvalitní a pevnou oporu, která se jen tak nezlomí a unese tíhu této nádherné rostliny.

Kdy rostlinu vysazovat?

Liány je vhodné vysazovat na jaře, kdy máme větší pravděpodobnost, že se rostliny dobře ujmou. Bezlisté sazenice zapěstované v květináčích či kontejnerech zakoupíte v zahradnictvích. Doporučujeme kupovat rostliny, které jste si mohli dobře prohlédnout, zda mají pevný kořenový bal a jsou silné a neponičené.

Podzimní výsadba je sice možná také, ale stává se poměrně často, že dužnaté kořeny rostliny se dobře neujmou a začnou v chladné podzimní a zimní půdě zahnívat. Také roubovaná část liány může přes zimu namrznout, což se u rostlin zasazených na jaře nestává, neboť měly velké časové období na to, aby se dobře uchytily a za sezonu zesílily.

Při vysazení liány dbejte na to, aby zpočátku měla dostatek vláhy v půdě, protože to právě její dužnaté kořeny potřebují k plnému zakořenění. Můžete půdu kolem kořenů namulčovat drcenou kůrou, která pomůže uchovat vláhu v zemi. Mladé rostlinky zasazené na jižní straně je vhodné zpočátku zastínit, aby snesly případný sluneční úpal. Po zakořenění se již bát nemusíme, slunce dělá těmto rostlinám dobře.

Který kultivar vybrat?

V zahradnictvích a okrasných školkách si můžete vybírat mezi dvěma hlavními kultivary, což jsou vistárie květnatá (Wisteria floribunda), případně vistárie čínská (Wisteria sinensis). Zejména se prodávají roubované připravené rostliny. Vistárii si můžete vypěstovat i ze semen, ale je to práce na delší dobu a spíše pro zkušenější zahrádkáře. Výhonky rostlin pěstovaných ze semen bývají velmi dlouhé a tenké, rostou příliš bujně a je nutné je hodně a často zkracovat. Také první násada květů se objevuje mnohem později než u roubovaných rostlin.