Plíseň se na okurkách zpočátku projevuje žlutozelenými skvrnami, které se rozmáhají na listech, zatímco na spodní straně listů se tvoří našedlé podhoubí. Listy během několika dnů zhnědnou a odumřou. Infekce se šíří hlavně ve vlhkém prostředí, proto je potřeba okurky preventivně vyvazovat do výšky, třeba na síť, aby se neplazily po mokré zemi, a zalévat je zásadně ke kořenům, nikdy ne na listy. Pokud okurky pěstujete ve skleníku, měli byste jim zajistit přísun čerstvého vzduchu dostatečným větráním.

Dnes už jsou běžně k sehnání vyšlechtěné odrůdy, které jsou vůči plísni okurkové poměrně imunní (např. Altaj F1); přestože jsou napadeny, jsou schopné se dále rozrůstat a plodit. Stejně ale není žádoucí, aby na nich plíseň zůstávala - může se totiž šířit i na další rostliny, hlavně na rajčata a cukety. Všechny postižené listy proto zavčas odtrháme.

Chemických postřiků proti plísni existuje více (Previcur, Ortiva, Acrobat, Kuprikol 250 SC aj.). Můžeme je použít jako prevenci už při vysazení sazenic nebo ihned po zjištění nákazy. Postřiky nezapomeňte aplikovat i na spodní část listů. Biologickou zbraní proti plísni pak jsou přípravky obsahující tzv. chytrou houbu Pythium oligandrum, která likviduje škodlivé plísně, aniž by rostlinu sama ohrozila. Výhodou je, že nejde o chemii, ale o přírodní proces. Chytrou houbu obsahuje například přípravek Polyversum Biogarden, který se prodává ve formě smáčitelného prášku. Z toho si podle návodu můžete připravit suspenzi na zálivku, postřik na listy nebo roztok pro máčení kořenového balu sazenic těsně před výsadbou. Prášek se dá použít také pro moření osiva jako prevence proti padání klíčních rostlin.

Naše babičky používaly proti plísni okurkové podomácku vyrobený postřik z křenu a vody. Na 5 litrů vody připadne asi 50 g strouhaného křenu, který necháte ve vodě jeden den louhovat. Křenovou vodou pak stříkáte rostliny. Dalším babským receptem je postřik z mléka smíchaného s vodou v poměru 1:1. Nejde sice o vědecky podložené metody, ale okurkám jimi neublížíte, takže není důvod, proč je nevyzkoušet.