Nízké plamenky, Phlox subulata, byly a nyní opět jsou oblíbenou trvalkou především na skalkách, neboť jsou nenáročné, dobře snášejí sucha či nepřízeň počasí a milují slunce, proto je lze umístit na slunné stanoviště. Hodí se na skalky, obruby i zídky, kde vytvářejí pestré koberce květů od bílé, přes světle, tmavě růžovou, až po světle modrou barvu, kterou má Phlox divaricata. Ten můžete pěstovat i v polostínu. Na rozdíl od ostatních nízkých plamenek tento vyrůstá až do výšky 30 cm.

Kde se u nás vzaly?

Původní domovinou těchto půvabných trvalek je Severní Amerika, odkud se dále šířily i do Evropy. Z původních „trpaslíků“ byly vyšlechtěny druhy, jež dorůstají do výšky i více než jeden metr a často tvoří součást živých plotů v zahradách.

Hlavní roli ve šlechtitelství hrály Anglie, Německo a Rusko, neboť v těchto zemích se podařilo vyšlechtit více než sto druhů s různou barvou či tvarem květů. Plamenky tak najdeme půdopokryvné, plazivé, vysoké vzpřímené, s různými druhy květenství, velikosti květů i barevných kombinací. Kvetou v červenci a srpnu, proto jim také někteří zahrádkáři říkají prázdninové trvalky.

Vyberte jim vhodné podmínky

Floxy, jak se zlidověle plamenkám říká, dobře prospívají ve vlhčích půdách, v oblastech s vyšší vzdušnou vlhkostí, ale nesnášejí přemokřelou zeminu. Spíše se jim bude dařit v chladnějších oblastech. Pokud je pěstujete na stanovištích orientovaných na jih nebo zkrátka někde, kde je přímé slunce, nevadí jim to, jestliže jim dopřejete dostatek vláhy. Jinak milují polostín a v něm také nádherně plně kvetou.

Sazenice plamenek je lepší kupovat ve specializovaných obchodech či zahradnictvích, protože tak máte jistotu, že rostliny budou zdravé a silné a budou dobře prospívat. Zasaďte je na dobře prokypřený záhon nebo do nádoby. Pokud jsou na záhoně, nechte mezi nimi asi 40cm mezeru, aby se mohly dobře rozrůst. Každých pět let je třeba je rozsadit, případně omladit.

Floxy jsou dobří sousedé, snesou se téměř se všemi dalšími trvalkami, takže z nich můžete vytvořit krásný živý plot např. v kombinaci se zahradními kopretinami, rudbekiemi, denivkami či ostrožkami.

Květiny i pro ozdobné květináče

Jak už jsme zmínili, plamenky můžete pěstovat i v nádobách, stačí zvolit vhodnou velikost a kvalitní zahradní zeminu. Pozor jen dejte na přílišné horko. Zemina v nádobě rychleji vysychá než na záhoně, proto takto pěstované rostlinky nevystavujte přímému slunci. Přibližně jednou za tři týdny rostliny přihnojte plným hnojivem. V zimě pak nádobu dobře obalte krycí textilií, nebo ji zapusťte do země u někoho na zahradě, rostliny zakryjte chvojím a ony takto krásně přezimují.

Chraňte je před škůdci

Z nemocí se u floxů vyskytuje padlí, které rostliny napadá zpravidla ve druhé polovině léta. Výhodou je, že jej lze poměrně dobře zlikvidovat fungicidními přípravky. Kromě klasických mšic a podobného hmyzu je jediným a největším nepřítelem plamenek háďátko, které je velmi úporným a problematickým škůdcem. Napadení háďátkem poznáte tak, že rostliny slábnou, málo kvetou, mají pokroucené listy a celkově vypadají nezdravě a nevzhledně.

V takto suchých obdobích, jaká v posledních letech máme, je množení háďátek velmi snadné. Existují proti nim sice přípravky, ale ani ty je nedokážou zlikvidovat úplně. Napadené rostliny se nesnažte zachraňovat. Vyhoďte je a na jejich místo alespoň dva roky nové plamenky nevysazujte. Háďátko totiž dokáže v hlíně přezimovat a přežít i několik let.

Z přírodních prostředků, které jsou mezi zahradníky a zahrádkáři osvědčené, je vysazování afrikánů (aksamitníků) mezi rostliny plamenek, neboť jejich intenzivní vůně odpuzuje mnoho škůdců, včetně háďátek.