Levanduli poznáme již na dálku díky něžným a barevně výrazným květům a pak především díky její nezaměnitelné vůni. Již odpradávna je využívána v léčitelství, neboť její vůně má velmi uklidňující účinky, proto jsou například sušené květy zašívány do polštářků a sáčků, které se dávají k posteli nebo pod hlavu.

Levandulové esence se používají do vonných olejů či krémů, které slouží k harmonizujícím masážím těla, do mýdel či parfémů. Krémy či oleje čistí pokožku, hojí menší rány a celkově mají uklidňující vliv nejen na tělo, ale i na duši. V kuchyni se levandulové lístky i květy využívají, neboť prospívají trávení a jídlu dodávají zajímavou chuť.

Pěstování levandule

Vypěstovat si keříky levandule není vůbec náročné, neboť je to mrazuvzdorná trvalka s malými nároky na vodu i na živiny. Větvičky keříků postupně dřevnatí, takže dobře odolávají výkyvům počasí. Dorůstají výšky 20-60 cm podle druhu, ozdobné levandule najdeme i v podobě stromečků.

Levanduli vyhovuje slunné stanoviště a lehká propustná půda. Můžete ji pěstovat v nádobách, na záhonech s ostatními bylinkami, na skalce i ozdobné zídce, může být na okrajích jezírek nebo na záhoně s dalšími trvalkami. Dobře se snese s většinou rostlin a navíc je medonosná, takže na vaši zahradu přivábí motýly, včely a čmeláky.

Z mnoha fotografií a obrázků vidíme krásné pravidelné keře bohatě kvetoucí. Abychom toho docílili, je třeba keřík každé jaro pravidelně seříznout, a to vždy pouze nové výhony, nikoli staré dřevnaté výhony, ty by už špatně obrážely. V době kvetení můžeme rostlinu trochu přihnojovat, aby získala živiny k bohatšímu množství květů.

Pokud se rozhodnete namnožit si levanduli, pamatujte, že u původních druhů je možné množení řízkováním i semeny. Ozdobné druhy levandule se množí už pouze řízkováním, protože při množení ze semen by mohlo dojít k tomu, že nová rostlina by již nemusela mít identické vlastnosti jako její matka.

Jak a kdy se levandule sklízí?

V závislosti na tom, jak chcete levanduli využít, je třeba načasovat i sklizeň. Chcete-li využít květy rostliny k dekorativním účelům, pak je třeba seříznout výhonky v době, kdy jsou klásky polorozkvetlé. Po uříznutí je sušíme ve svazcích hlavou dolů, aby se stonky při vysychání neohýbaly.

Chcete-li z květů vyrábět čaj, mýdlo nebo je využít do vonných olejů a krémů, nechte květy odkvést a sklízejte ihned poté. Květy se pak suší na plechu či jiné rovné podložce, kterou vyložíte pečicím papírem nebo utěrkou, aby čerstvé květy nepřišly do kontaktu s kovem.

Využití v přírodním léčení nebo v kuchyni

Květy levandule lze v kuchyni začerstva nebo sušené použít například při výrobě domácí zmrzliny, jako jedlou dekoraci na koláče i dorty a levandule je jednou ze složek známého tzv. provensálského koření, takže se hodí i k ochucení masitých pokrmů, jako jsou ryby nebo drůbež. Květy levandule můžete přidat i do marmelád, které tak získají zajímavou vůni i chuť. Mladé, trochu štiplavé lístky se rovněž přidávají do masitých jídel, která pak získají ostřejší příchuť.

Jak jsme již zmínili, sušené květy levandulí můžete využít pro přípravu domácího mýdla a vonného esenciálního oleje, které se skvěle hodí pro péči o pokožku. Nálev z levandulových květů utišuje bolesti, zejména hlavy nebo trávicího traktu, zklidňuje tělo i mysl, takže je vhodné pít jej i před spaním. Můžete je rovněž využít pro vonné koupele nebo sáčky s nimi zavěsit u postele. Jednak mají pozitivní vliv na lidský spánek, jednak odpuzují nežádoucí hmyz. Sáčky s květy lze zavěsit i do skříní s oblečením, protože levandulové aroma odpuzuje šatní moly.