Ať už se jedná o rané, pozdní, nebo stáleplodící odrůdy jahod, všechny lze právě teď v druhé polovině léta rozmnožovat od mateřských rostlin, které nasazují nové výhony s dceřinými sazeničkami. Tyto výhony je třeba včas od mateřské rostliny oddělit, aby se původní jahodník nevyčerpával. Odstraněné výhonky lze použít k rozmnožování s tím, že nově vzniklé jahodníky budou mít stejné vlastnosti jako jejich mateřská rostlina.

Jahody potřebují slunné stanoviště a lehčí až středně těžkou humózní půdu s mírně kyselým pH, aby se jim dobře dařilo. Proto na místo, kam budete jahody sázet, přidejte větší množství kompostu, který dodá rostlinám potřebné výživné látky a pomáhá k tvorbě humusu v půdě. Další přihnojování není třeba, naopak mohlo by vést k předčasnému zrychlenému růstu rostlin, což před zimou není vhodné, počkejte s tím tedy až na jaro.

Měli byste vybrat takový záhon, kde jste jahody posledních tři až pět let nepěstovali, například po sklizené cibuli, česneku nebo bramborách. Důvodem je to, že pokud po poslední sadbě jahod zůstali v zemi nějací škůdci nebo zbytky houbových chorob, po pěti letech už se půda uzdravila a přenašeči těchto chorob uhynuli.

Správná sadba je důležitá

Základem je dostatečná hloubka, do které sazenici vsadíte. Podmínkou je, aby srdéčko bylo nad zemí, zbytek rostliny důkladně zahrňte zeminou. Pravidelně ji kontrolujte, protože zejména po větších deštích se může stát, že se zemina odplaví a kořenový systém se ocitne nad zemí, což by v zimě mohlo vést k přemrznutí rostliny a jejímu úhynu.

Rostliny sázejte v rozestupech alespoň 30-40 cm od sebe, jednotlivé řádky by od sebe měly být alespoň 50 cm. Záleží také na odrůdě, některé jahodníky vytvářejí větší a košatější keříčky a potřebují místa více. Nově zasazené rostliny dobře zalijte, aby se voda dostala až ke kořenům. Během prvních týdnů je dostatečná zálivka nezbytná, aby se sazenice dobře ujaly.

Co nastýlat pod jahody?

Jahody je vhodné sázet buď na textilii, nebo je podložit slámou či listím. Důvodů je několik. Jednak tyto podložky brání vzniku a růstu plevele, jednak na jaře urychlují prohřátí půdy, což jahody potřebují, aby mohly brzy nasadit na květ.

Výhody textilní fólie jsou zejména v tom, že je prodyšná a propouští dobře vodu, ale nepropustí světlo, které plevel k růstu potřebuje, takže vám ušetří čas při ošetřování jahod. Chrání také plody jahod před znečištěním od mokré zeminy a zamezuje uhnívání plodů, ke kterému dochází, pokud plody leží na promáčené půdě. Nevýhodou fólie je, že je třeba ji na jaře a na podzim vždy odkrývat, půdu pod ní prokypřit a doplnit kompostem.

Organický mulč má tu hlavní výhodu, že stébla slámy nebo zbytky listí si žížaly žijící v půdě tahají do tunelů, které hloubí, a tím půdu provzdušňují a prokypřují. Stejně jako textilie chrání mulč plody jahod před uhníváním na mokré zemi, proto byste některou formu podkladu pod jahody určitě měli zvolit.

Sázejte jahody s dalšími rostlinami

Jahody je vhodné pěstovat v blízkosti jiných plodin, jako jsou například česnek, cibule nebo pórek, protože tato zelenina je velmi odolná vůči škůdcům a chorobám a silice, které jsou v nich obsažené, škůdce odpuzují, čímž mohou částečně chránit i jahodníky. Z květin můžete k jahodám zasadit například afrikány, které mají stejnou schopnost. Všechny tyto rostliny jsou navíc nenáročné na prostor, což je jejich další velká výhoda. Stačí tedy vytvořit menší záhony v blízkosti těch jahodových.