Jak má trávník v létě vypadat

Zdravý letní trávník má být sytě zelený, jednolitý, ucelený, bez prázdných míst a plevele. Aby zůstal v té nejlepší kondici co nejdéle, potřebuje vodu, vzduch, světlo, živiny a další péči.

Zavlažování letního trávníku

Pravidelná zálivka je důležitá zejména v horkých letních dnech. Platí ale pravidlo, že se trávník v horku nesmí zavlažovat za přímého letního slunce. Trávník proto zalévejte brzo ráno. Mladý trávník potřebuje častější a vydatnější zálivku než několikaletý porost. Záleží také na místě, písčité půdy vyžadují častější zavlažování než hlinité. Nejlepší zálivkou pro trávník je dešťová voda, proto se vyplatí zachytávat ji při dešti do nádob a následně ji použít jako další zálivku.

Výživa letního trávníku

Pravidelným sečením odebíráme trávníku velké množství biomasy. Hlavně v letních měsících je proto vhodné dodat trávníku živiny ve formě hnojiv, například minerálních. Použít můžeme granule nebo roztok, po aplikaci hnojiva je důležité trávník dobře zavlažit. Hnojení se doporučuje provádět přibližně jednou měsíčně, a to 2-3 dny po sečení.

Pravidla sečení letního trávníku

V letním období sečeme trávník spíše na délku 4-5 cm, nikdy ne na méně než 2 cm, trávník bychom skalpovali. Vyšší trávník udrží lépe vlhkost. Stejně jako u zavlažování platí, že se nemá trávník sekat při přímém letním slunci. Prudké sluneční paprsky jsou k trávníku nekompromisní. Četnost sekání závisí na počasí, čím větší sucho, tím méně často je třeba sekat. Vždy je třeba dbát na ostrý nůž v sekačce.

Mulčování letního trávníku

Tráva sama o sobě může být vynikajícím hnojivem. Některé zahradní sekačky disponují funkcí mulčování, kdy speciálně tvarovaný nůž rozemele trávu na drobné kousky. Posečená tráva zůstane ležet na zemi, rozloží se a poskytuje trávníku dostatek organických živin. Důležité je rovnoměrné rozptýlení, aby tráva pod ní mohla dýchat. Mulčováním odpadá starost o posečenou trávu, a navíc získáme to nejlepší ekologické hnojivo.

Usnadněte si práci výběrem vhodné sekačky

Na sekání velkých zahrad se hodí zejména benzinové sekačky, s menší plochou si poradí sekačky elektrické nebo vřetenové. Strunové sekačky jsou vhodné k dosečení trávy podél obrubníků, stromů či keřů. Poradí si i ve svazích či hůře přístupných místech. Na výběr jsou benzinové, elektrické nebo akumulátorové strunové sekačky.