Živé květy jsou jednou z nejkrásnějších a nejpřirozenějších dekorací, kterou si můžete na Vánoce vyzdobit svůj domov. Jak se o ně starat, aby vám krásně kvetly a vydržely více než jednu sezonu?

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima)

Snad nejtypičtějším symbolem Vánoc jsou červené listy poinsettie, jinak zvané vánoční hvězda, správně pryšec nádherný. Najdeme ji také v barvách žluté, bílé či růžové, přesto však červená barva je tou nejklasičtější a nejoblíbenější.

Jak ji pěstovat?

Poinsettie se pěstuje pro své výrazně zbarvené listy, které mnozí mylně zaměňují za květy. Aby listy získaly svou typickou barvu, je třeba květinu dobře připravit. Zhruba dva měsíce před Vánocemi ji necháváme na denním světle pouze po dobu osmi hodin, potom rostlinu pečlivě zakryjeme, aby k ní neproniklo žádné světlo (ani z umělého osvětlení). Takto ji zakrýváme zhruba po dobu tří až čtyř týdnů, dokud se listeny pěkně nevybarví a uprostřed nich nevyraší poupata drobného květenství.

Vánoční hvězdě vyhovuje světlé stanoviště s teplotou kolem 18 °C a pravidelná zálivka odstátou vodou. Povrch nechte vždy před novou zálivkou dobře vyschnout. Jednou měsíčně ji přihnojujte hnojivem pro pokojovky. Jak pečovat o poinsettii po odkvětu, naleznete zde.

Hvězdník (Hippeastrum cultivars)

Hvězdníky patří mezi cibulovité rostliny a svými různě zbarvenými kalichovitými květy vyrůstajícími na lysém stvolu se podobají liliím. Za normálních okolností kvetou na jaře, ale právě v období kolem Vánoc je můžete koupit v některých květinářstvích či zahradnictvích. Je to dáno tím, že jejich cibule byly upravené rychlením nebo že rostlině nebylo dopřáno období klidu, a proto znovu vykvetla.

Když hvězdníky vykvetou, vydrží kvést i několik týdnů, proto také potřebují období klidu, jež může trvat i osm týdnů, aby cibule znovu načerpala síly k dalšímu růstu a kvetení. Pokud jí toto období odepřete, cibule ztratí květy, pak listy a při novém vegetativním období jí vyrostou znovu pouze listy, již bez květů.

Jak ji pěstovat?

Rostlině nevadí pokojová teplota a dobře snáší i suchý vzduch. Co je však důležité, potřebuje světlé stanoviště a pravidelnou zálivku. Cibuli zasaďte do hlinitého substrátu a není na překážku, pokud z něj bude částečně vyčnívat. Jednou měsíčně ji přihnojujte hnojivem pro pokojové rostliny, které má vyšší obsah draslíku. I přesto, že cibule poroste, můžete ji ponechávat ve stejně velkém květináči po několik let, ale každoročně jí obměňujte zeminu.

Vánoční kaktus (Schlumbergera truncata)

Tato krásná pokojovka stejně jako její „bratr“ velikonoční kaktus pochází z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky, a proto potřebuje pro správný růst a kvetení poněkud jiné podmínky než většina běžných kaktusů.

V létě kaktusům vyhovuje letnění, během nějž je pravidelně přihnojujte. Koncem prázdnin je přeneste do chladnější a tmavší místnosti a omezte zálivku. Teprve v prosinci rostliny přesuňte na teplejší stanoviště s větším přísunem světla, začněte více zalévat a také přihnojovat. Více podrobností o pěstování vánočních kaktusů najdete v našem článku zde.

Azalka (Rhododendron simsii)

Azalky lze pěstovat jako pokojové nebo venkovní rostliny. Zatímco ty venkovní prožívají v zimě období vegetačního klidu, pokojové druhy můžete pěstovat tak, že vám vykvetou právě v období zimních svátků.

Jak je pěstovat?

Azalkám vyhovuje světlé stanoviště a nižší teplota. Zimní zahrada nebo světlá chodba budou tedy ideálním místem, kde se jim bude dobře dařit. Zasaďte je do propustného lehčího substrátu s nižším pH.

Pro azalky je vhodnější nižší, ale široký květináč, neboť jejich kořeny nejdou do velké hloubky, ale spíše do šířky. Pravidelně je zalévejte tak, aby substrát zůstal vlhký, nikoli však přemokřený. Jednou měsíčně jim dopřejte hnojivo pro pokojové rostliny, ale pozor - bez přidaného vápníku. Ideální je koupit hnojivo přímo určené pro rododendrony a azalky.

Vzhledem k tomu, že azalky kvetou bohatým množstvím květů, je vhodné vždy staré květy pečlivě odstraňovat, abyste podpořili kvetení nových květů.