Květy bramboříků působí velmi něžně a křehce, ale je to pouhé zdání. Tyto rostliny patří mezi otužilce a milují chladné počasí. V květinářstvích a zahradnictvích můžeme sehnat od miniaturních variant dosahujících výšky maximálně 10 cm až po rostliny dosahující 30 cm, které jsou velmi košaté a kvetoucí drobnými i velkými květy.

Barevná škála květů se pohybuje od bílé, přes světle či tmavě růžovou, fialovou, nachovou, červenou, až po světle zelenou. Květy mohou být velikostně velmi různé a bývají buď jednoduché, plné, nebo dokonce zkadeřené. Také samotné listy, jež mají tmavě zelenou barvu zdobenou světle zelenou či stříbrnou žilnatinou, jsou velmi dekorativní.

Přestože jsou bramboříky vnímány jako pokojové rostliny (tedy nemyslíme ty venkovní, které velmi dobře snášejí i mrazivé počasí), klasické pokojové podmínky jim nesvědčí. Bramboříky milují chladné stanoviště, takže ideální jsou pro ně zimní zahrady, zasklené balkony, chodby a další prostory, kde je relativně chladno, nikoli však mráz. Dopřejete-li jim takové podmínky, můžete se z jejich květů radovat několik týdnů, či dokonce měsíců.

Jak a kde bramboříky pěstovat?

Tyto rostliny mají rády vyšší vzdušnou vlhkost a rozptýlené světlo, neboť jejich původní domovinou jsou lesy východního Středozemí. Proto jim určitě bude vyhovovat stanoviště orientované na sever či východ. Stanoviště by mělo mít stálou teplotu ideálně 10-15 °C, rozhodně by však teplota neměla přesahovat 20 °C. Platí pravidlo, že čím vyšší je teplota, tím se zkracuje doba kvetení rostliny a také její životnost. Naopak by ale neměla klesnout příliš k nule, minimum je asi 5 °C, a to pouze u větších robustnějších rostlin.

Zatímco například v Řecku či Itálii se bramboříky pěstují ve venkovních truhlících, neboť mírné zimy jim prospívají, u nás toto není možné. Ven je můžeme přemístit až v době oblevy, kdy venkovní teploty již neklesají ani přes noc pod nulu. Pak je jistě můžeme přemístit na balkon či terasu nebo přímo na zahradu. Jinak jim určitě budou vyhovovat okenní parapety či zádveří, pokud je v něm okno, aby měly rostliny dostatek světla, zimní zahrady a další chladné místnosti.

Jak o rostliny pečovat?

Pro bramboříky se hodí zemina s neutrálním nebo mírně kyselým ph, a naopak velmi jim vadí zásaditá půda, proto pozor při zalévání na tvrdou, vápenitou vodu. Ideální je samozřejmě dešťová voda nebo převařená. Vzhledem k tomu, že jsou to rostliny zvyklé na lesní podmínky, mají rády vlhko, ale substrát by neměl být přemokřený, aby neztěžkl a ke kořenům se mohl dostat vzduch. V chladných teplotách rostliny pijí méně, takže není nutná velmi častá zálivka a také rostliny nezaléváme nikdy přímo na hlízy, lepší je zalít do misky, aby si rostlina mohla potřebnou vodu nasáknout, či drobné rosení na listy. Přibližně jednou týdně přidáváme hnojivo pro pokojové rostliny, aby měla rostlina dostatek živin pro bohaté kvetení.

Co s bramboříky po odkvětu?

Hlavní sezona kvetení připadá na zimu, s příchodem jara začnou rostlině opadávat listy a přestává kvést. To je správný čas pro snižování zálivky. Jakmile rostlině listy opadají a zůstane jen hlíza, vyjmeme ji z květináče a uložíme na chladnější tmavé místo. Během srpna hlízu přesadíme do většího květináče, než měla poslední rok, neboť každým rokem hlízy bramboříků povyrůstají a také znásobují počet květů.

Substrát, do nějž hlízu zasadíme, by měl být lehčí, propustný, s trochou písku a samozřejmě s kompostem, aby měla hlíza již od začátku dostatek živin ke zdárnému vývoji. Hlíza by měla být do substrátu zapuštěna asi do dvou třetin, vršek necháme nad zeminou.

Koncem léta, jakmile začne hlíza rašit, zvýšíme jí závlahu. Rostlinu můžeme stále mít venku, na balkoně, zahradě či terase, až do příchodu chladného počasí. Chráníme ji však před přímým světlem a silným větrem či deštěm. Jakmile se teploty v noci začnou blížit k 5 °C, přemístíme rostlinu zpět do místnosti, kde ji začneme opět připravovat na její období květu.