Pokud nepatříte mezi zkušené pěstitele, je dobré vybrat si pro začátek některé druhy nenáročných a odolnějších orchidejí, které zvládnou i méně příznivé podmínky. K takovým druhům patří především Phalaenopsis neboli můrovec či dále orchideje z rodů Oncidium, Vanda, Cattleya. Tyto květiny kvetou dlouhou, nevyžadují tolik světla a snášejí poměrně dobře i vytápěné sušší interiéry paneláků.

Co je však důležité si uvědomit, je to, že velká většina orchidejí jsou tzv. epifytickými druhy, to znamená, že jde o rostliny, které v přírodě rostou na větvích stromů v pralesích a jejich kořeny, kterými jsou ke stromům přichyceny, nejsou z velké části v půdě, nýbrž volně v prostoru, odkud přijímají nezbytnou vlhkost a živiny. Proto pokud si pořídíte některý z epifytických druhů, rozhodně je hned nepřesazujte, a pokud ano, pak jejich kořeny musí zůstat venku z půdy, jinak by jim chyběl vzduch a kořeny by začaly uhnívat.

Orchideje obecně nemají rády časté přesazování ani přenášení z místa na místo, proto jim dopřejte stanoviště, odkud je nebudete neustále stěhovat (například při otvírání okna apod.). Také je nikdy nestavte do průvanu, neboť chladný vzduch jim velmi ubližuje, zejména opět pokud se jedná o epifytické druhy. Orchideje, které mají pevné kořeny v půdě, jsou v tomto směru odolnější.

Již při samotném nákupu rostliny zkontrolujte květináč a substrát. Květiny by měly být umístěny v nádobě, která je ideálně průhledná, aby se ke kořenům dostávalo co nejvíce světla, a měla by mít dostatek otvorů, aby půdou mohl cirkulovat vzduch. Substrát pro orchideje je speciální, je tvořen kůrou, dřevěným uhlím a perlitem. Pokud byste orchideje přesazovali, rozhodně kupte speciální substrát, který je pro orchideje již namíchán, nebo si jej můžete vyrobit sami dle potřeb jednotlivých druhů. Rozhodně ale nelze použít klasický substrát pro pokojovky.

Přestože orchideje pocházejí z vlhkých teplých pralesů, buďte opatrní, co se týče zálivky. Kořeny nesmí být namočené ve vodě, jinak by rychle začaly uhnívat, proto jim dopřejte pravidelnou, nicméně ne nadměrnou zálivku. Rostlinu můžete občas jemně rosit, což jí bude dělat velmi dobře. Na zálivku používejte převařenou či dešťovou vodu, nebo alespoň dobře odstátou. Zálivku můžete také provádět tak, že celý květináč ponoříte na chvíli do kbelíku nebo vany s vodou a pak rostlinu necháte okapat.

Stejná situace je i se světlem. Orchideje milují světlo, ale ne přímé sluneční paprsky, které by jim spálily listy. Naopak jim velmi vyhovuje rozptýlené jemné světlo, na jaké jsou zvyklé z pralesních podmínek, proto jim u vás doma bude vyhovovat stanoviště orientované na západ, či dokonce sever.

Také orchideje potřebují pravidelně přihnojovat, aby získávaly živiny, které v přírodě běžně dostávají ze stromů. V obchodech lze zakoupit speciální hnojivo pro orchideje, které má podobu tyčinek, jež se zapíchnou do půdy, kde se postupně rozpouštějí. Lze použít i hnojiva pro pokojové rostliny, avšak je třeba je silně naředit v poměru 1:10, tedy na jeden díl hnojiva deset dílů vody.