Tento stálezelený keř si nachází oblibu i u nás, a to i přesto, že patří mezi jedovaté rostliny. Jeho krásné a zajímavě tvarované listy i výrazně červené bobule totiž působí velmi dekorativně, a to ať již jako živé ploty, nebo skupinové keříky v zahradách a parcích, ale také jako vánoční ozdoba ve vázách či v adventních svícnech a věncích.

Jak cesmínu pěstovat?

Cesmíny milují stinná stanoviště s vyšší půdní i vzdušnou vlhkostí, a proto jim vyhovuje například místo pod stromy nebo v blízkosti vodních ploch, jako jsou zahradní jezírka či potoky a říčky. Je vhodné sázet je do živých plotů nebo do skupin s dalšími keři či stromy, neboť tak lépe odolávají povětrnostním podmínkám i suchu a vzájemně si poskytují stín. Ostré slunce a velké sucho cesmínám nesvědčí, proto dobře zvažte, kam byste je v zahradě umístili. Co se týče půdy, pamatujte, že tyto rostliny potřebují propustnou, kyprou půdu a pravidelnou, i když přiměřenou zálivku.

Tyto krásné neopadavé keře lze velmi dobře tvarovat stejně jako ostatní ozdobné keře, ale nutné to není. Cesmína totiž sama drží poměrně pevný, kompaktní tvar, není příliš rozložitá ani nevytváří příliš dlouhé nevzhledné výběžky.

Proč je cesmína symbolem Vánoc?

Většina z nás zná tuto rostlinu coby vánoční dekorativní květinu typickou v anglicky mluvících zemích. Vánoční věnce, svícny, krby obložené cesmínovými řetězy jsou tak známé z anglických či amerických filmů. Ale je pravdou, že cesmínu měli v oblibě již staří Římané, kteří si větvičky tohoto keře posílali vzájemně se svými přáteli při oslavách slunovratu jako symbol stálého a nehynoucího přátelství a náklonnosti. Pro křesťany zase byla symbolem věčného života a její pichlavé listy, díky kterým je cesmína tak zajímavá a originální, připomínají Kristovu trnovou korunu. Červené bobule pak připomínají Kristovu prolitou krev.

Podle některých dávných legend má cesmína zázračné schopnosti chránit před zlými duchy a čarodějnicemi, před jedem i uhranutím. Milovníci kultovního Harryho Pottera vědí, že jeho první hůlka byla vyrobena právě z cesmínového dřeva.

Jedovatá rostlina s léčivými účinky

Červené bobule cesmíny jsou pro člověka prudce jedovaté, proto byste měli zvážit její pěstování v případě, že máte doma malé děti. Naopak ale tyto bobule tvoří součást jídelníčku mnohých ptáků, pro něž jsou oblíbenou pochoutkou. Listy cesmíny se pak využívají v přírodním léčitelství jako součást mastí, krémů či tinktur k léčbě příznaků revmatismu nebo nachlazení. Velmi známý je například nápoj z listů cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), který má posilující účinky na nervový systém, odstraňuje únavu a posiluje imunitní systém. Jeho název je čaj maté. Je velmi oblíbený, neboť má velké antioxidační účinky a zpomaluje proces stárnutí.

Krásná dekorace na váš stůl

Čerstvé listy a bobule cesmíny vypadají nádherně, jako by byly povoskované nebo umělé, tak pevné a kompaktní tvary drží a krásně se lesknou. Nicméně i sušená cesmína neztrácí na kráse, takže její použití k dekorativním účelům je velmi široké. Lze ji využít již do výše zmíněných adventních věnců, svícnů, do váziček, kde ji můžete nakombinovat s větvičkami šípků, zlatého deště nebo třešní.