Pěstování rostlin ze semínka je trochu piplačka, ale má tu výhodu, že si můžete vypěstovat i takové odrůdy, jejichž sazenice nebývají na jaře v zahradnictvích běžně dostupné. Navíc to vychází i levněji. Už na konci ledna můžeme rychlit saláty nebo zasít bylinky pro pěstování doma za oknem. Časnou sadbu vyžadují teplomilné papriky a celer, pro jarní sklizeň můžeme vysít brokolici a raný květák.

Otužilé saláty potřebují pokojovou teplotu jen v době klíčení, semenáčky už můžeme nechat růst při teplotě mezi 10-15 °C. Povyrostlé rostliny pak pěstujeme ve skleníku, v pařeništi nebo pod tepelně izolační netkanou textilií, přičemž první sklizně se dočkáme už brzy zjara.

Naopak papriky potřebují být v teple až do poloviny května. Nejlépe vyklíčí v pařníčku nad radiátorem, kde se udrží teplota nad 25 °C. Semenáčkům pak dopřejeme pokojovou teplotu až do doby, kdy venku nebudou hrozit přízemní mrazíky. Dříve je můžeme vysadit jen do vytápěného skleníku.

Celer se vyznačuje dlouhou vegetační dobou, sklízí se až 270 dní po výsevu, takže bychom si na jeho sadbu měli vzpomenout už během února. Ochotně klíčí při teplotě okolo 20 °C, sílící rostliny je dobré otužovat ve skleníku či ve světlé zimní zahradě. Teplota by ale neměla klesnout pod 10 °C - "nachlazený" celer má tendenci vykvést už prvním rokem a v takovém případě by nevytvořil bulvy. Na volné záhony bude moci až po "zmrzlých".

Kvetení není žádoucí ani u brokolice, kterou bychom z tohoto důvodu měli sklízet před příchodem léta. Předpěstujeme si ji proto také už nyní, aby stihla vyrůst. Také pro brokolici platí, že po vyklíčení při pokojové teplotě by měly sazeničky růst v chladnějším prostředí (10-16 °C), aby byly zdravější a silnější. V březnu a v dubnu budou moci do pařeniště, v teplých oblastech je možné je vysadit během dubna už rovnou na záhony.