Jetel patří mezi bobovité rostliny a je pěstován jednak ze zemědělských důvodů jako oblíbená pícnina, kterou se krmí hospodářská zvířata, ale také jako zelené hnojení pro regeneraci zeminy. Kromě toho samozřejmě najdeme i planě rostoucí rostliny na lukách či zahradách.

Celkem existuje kolem 250 druhů jetele, ale u nás nejčastěji narazíme na tři rody, a to jetel luční (trifolium pratense), jetel plazivý (trifolium repens) a pak velmi zajímavý, červeně kvetoucí jetel inkarnát (trifolium incarnatum), který je často vyséván právě na pole jako jednoletá předplodina, meziplodina nebo jako zelené krmení pro zvířata.

Jetele mají vysokou výživovou hodnotu, proto je na zahradě můžeme využít jako zelené hnojivo. Užitečné budou zejména, pokud je vysejeme na záhony, které byly předtím velmi namáhané (např. po pěstování rajčat, paprik, cuket či dýní, ale i brambor). Kromě toho produkují hodně pylu, takže na zahradu přitáhnou drobný hmyz, jako motýly, včely nebo čmeláky.

Odkud se vzal jetel jako symbol svatého Patrika?

Jetelový trojlístek je odedávna symbolem patrona Irů svatého Patrika. Zatímco my slavíme svátek Patrika dnes, Irové si ještě měsíc počkají. Svátek svatého Patrika u nich totiž připadá až na 17. března, což je den jeho úmrtí. Jedná se o státní svátek, který slaví Irové po celém světě.

Součástí oslav svatého Patrika je bezesporu i irská whiskey. Je to jeden z největších vývozních artiklů této země a vedle zeleného trojlístku i další symbol. Whiskey teče při oslavách proudem a v Irsku se pořádá spousta ochutnávek a soutěžních degustací. Také výrobci vytvářejí speciální edice, jako třeba Jameson, jehož design letošní lahve je z dílny známého dublinského ilustrátora Stephena Heffernana, známého jako Hephee. Omezený počet lahví bude v ČR k dostání od 1. března na rohlik.cz.

Svatý Patrik podle dochovaných příběhů pocházel z římsko-britské rodiny, byl ale unesen piráty a prodán do otroctví. Po několika letech se mu podařilo uprchnout a několik let žil ve Francii v klášteře. Odtud se vrátil domů na ostrovy, kde jako misionář šířil křesťanství. Založil v Irsku mnoho klášterů a škol. Ze spousty míst, kde svatý Patrik pobýval, se stala poutní místa, kam každoročně míří mnoho křesťanů i turistů.

Aby mohl i prostým nevzdělaným lidem vysvětlit své kázání, používal svatý Patrik právě trojlístky jetele, na kterých lidem vysvětloval princip Svaté trojice. A proto se trojlístek a také zelená barva staly symbolem tohoto svátku. Lidé si připínají trojlístky na oblečení, dělají z nich dekorace, nosí je ve vlasech i za kloboukem, zelená barva se míchá do potravin i nápojů.

Jetel luční jako léčivka

Ze všech jetelů u nás se právě jetel luční používá i v bylinkářství a léčitelství. K tomuto účelu se využívají květy, které se suší a dále zpracovávají. Pokud si jej tedy doma pěstujete, máte vystaráno. Pokud jej sbíráte, pak doporučujeme sbírat květy z jetelů volně rostoucích v přírodě, neboť tak máte jistotu, že nebudou nijak chemicky ošetřené.

Jetel obsahuje fenoly, flavonoidy, vitaminy C a E, antokyany, silice a třísloviny, a proto jeho pozitivní účinky na lidské zdraví jsou širokospektrální. Již v historii se využíval k léčbě obtíží trávicího systému, při zvracení, střevních kolikách, nebo dokonce při otravách jídlem. Dnes víme, že také působí velmi příznivě při cukrovce, neboť obsahuje snadno stravitelnou glukózu, čímž stabilizuje hladinu cukru v krvi. Z jetelových květů si připravte nálev, který jednou až třikrát denně pijte ještě teplý.

Kromě toho koupele z jetelových květů působí blahodárně na klouby a mohou zmírnit příznaky revmatismu. Příznivě působí na kardiovaskulární systém, krevní tlak a činnost srdce. Díky svým detoxikačním účinkům pomáhá čistit krev, lymfu i moč.

V současnosti můžeme jetel nalézt i v čajových směsích určených pro ženy, neboť obsahuje látky podobné ženským hormonům estrogenům, tzv. fytoestrogeny. Pití jetelového nálevu snižuje u žen pocity návalů, horka, zmírňuje nespavost a další projevy menopauzy.