Je to finančně nenáročný, originální a snadno udržovatelný plot. Je stejně dobře tvarovatelný jako jakýkoli jiný živý plot.

Jednoleté a dvouleté větvičky napíchejte po ostříhání ze stromu přímo do země, nejlépe po vydatném dešti. Tam, kde to nepůjde tak jednoduše, bude potřeba zem trochu zrýt - vyrýt rýhu a případně půdu ještě vylepšit trochou zahradnické zeminy a prolít vodou.

Větvičky můžete zasázet různými způsoby: kolmo sázené budou vytvářet klasický plůtek, šikmo proti sobě v úhlu 45° se začnou brzy proplétat a vytvoří originální plot se šikmými „oky“. Když proutek ohnete a zasadíte do oblouku (tedy zapíchnete do země i jeho špičku), vyraší pupeny z celé jeho nadzemní délky, a budoucí plot bude hustší.

Podle toho, jak dlouhé proutky se vám podaří sehnat, budete je také sázet různě hluboko – měly by být ale dlouhé minimálně 30 - 35 cm, aby 10 cm vyčnívalo nad zem (potřebují zapíchnout asi 20 cm hluboko). Pokud budou metrové, potřebují zasadit do dvojnásobné hloubky, 40 cm hluboko.

Zpevnit takovýto plot je možné vodorovným propletením v polovině jeho výšky sisalem nebo dlouhými tenkými vrbovými proutky, které se obtočí kolem pravidelně rozestavěných dřevěných kůlů zapíchnutých do linie plotu ve vzdálenosti asi 2 metry od sebe (podle výšky plotu).

A ještě tip na závěr – z vrbového proutí si můžete vyrobit také suchý plot. V takovém případě větvičky nesázejte, ale horizontálně je propleťte s provázky vedené mezi kůly. Po zaschnutí proutí vynikne a ztmavne, a plot získá originální vzhled proutěného košíku.