Dostatek světla

Květináče s bylinkami by měly stát přímo u okna z prostého důvodu, že k růstu potřebují každý den 4 až 5 hodin slunečního svitu. Pokud je postavíte na stinné místo, budou se vytahovat za světlem a vyrostou z nich slabé bledé rostlinky. Ideální je parapet u jižního, západního nebo východního okna, naopak severní strana se pro pěstování bylin příliš nehodí, sem musíme zvolit vyloženě nenáročné druhy typu řeřicha nebo pažitka.

Optimální teplota

Přetápění bytů nesvědčí ani našemu zdraví, natož bylinkám. Rostliny budou nejlépe prospívat při teplotě mezi 17 až 20 °C. Rozhodně je nemůžeme postavit přímo nad radiátor ani do jeho těsné blízkosti. Škodlivé jsou i výkyvy teplot a vlhkosti vzduchu - z tohoto důvodu se nedoporučuje mít bylinky v kuchyni, kde se denně vaří a peče. Na druhé straně rostliny ohrožuje i průvan - na to musíme myslet při zimním větrání.

Kvalitní substrát

Většina bylinek se na zahradě spokojí s chudou půdou, některým se daří i na skalce. Do nádob bychom ale měli zvolit substrát výživnější; měl by být čerstvý a hlavně propustný. Bylinky se nemusejí nijak přihnojovat; pokud doma vadnou a špatně prospívají, hnojivo jim nepomůže, problém bývá někde jinde.

Drenáž

Nejčastější chybou při pěstování bylinek za oknem bývá přemíra zálivky. Rostliny sice potřebují dostatek vláhy, ale permanentně mokrý substrát povede k zahnívání kořínků. Je důležité, aby voda mohla odtékat; proto se do zeminy přimíchává písek nebo se na dno nádoby nasype aspoň tenká drenážní vrstva kamínků. Květináč je lepší zvolit keramický, protože oproti plastovému lépe "dýchá".

Zastřihávat opatrně

Je třeba počítat s tím, že bylinky pěstované doma po střihu neochotně obrážejí. S výjimkou petrželky a pažitky proto pro kuchyňské využití odstřiháváme jen vršky a lístky, radikálního řezu se raději vyvarujeme.

Koupené vzrostlé rostliny rovnou sníst

Pokud nemáte trpělivost na piplání bylinek ze semínek a koupíte si někde v hypermarketu vzrostlé rostliny, nejspíš je akorát zkonzumujete a pak vyhodíte. Problémem je jak plastový květináč, tak příliš hustá sadba a často i nekvalitní zemina. Rostliny jako bazalka by potřebovaly rozsadit do keramických nádob s novým substrátem, ale i tak se zachraňují těžko.

Vegetativní klid

Vzrostlé bylinky je možné vyrýpnout na zahrádce a přenést na zimu do bytu, měli bychom je však nějakou dobu uchovávat v chladnější chodbě, aby si na teplo postupně zvykly. Musíme mít jen na paměti, že i bylinky jsou zvyklé na zimní klid a prodlužováním jejich vegetace je vyčerpáváme. Pokud do jara v bytě nepřežijí, nemusí to být ani chybou v pěstování, ale tím, že se jim nedostalo přirozeného odpočinku.